用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 有冇小朋友係資優加亞士保加既媽媽?
go

有冇小朋友係資優加亞士保加既媽媽? [複製鏈接]

hi cchmama請問什麼叫亞士保加,象徵係點.
原帖由 CCHmama 於 10-3-10 14:11 發表

請賜教,有什麼course或其他可以治療.thk
原帖由 wawa 於 10-5-26 10:33 發表
如果有aspergar 只有行為治療沒有藥食的, 但aspergar 一定有一樣明顯叻的.

Thk 甜芋&wawa 我e幫囝囝做左5個月物理治療,幫助不大囝囝d行為依然令我哋非常禁介.不知點好.
原帖由 wawa 於 10-5-26 11:28 發表
小童群益會和教育學院http://www.ied.edu.hk/aspire/
都有.

wawa thk for you好才你明白,我依經嘛木左比其他媽媽説我點教囝,依家祗會笑笑口説對不起,他唔係有心,自己都覺得EQ高左好多,不過講真呢2年幾真係心力交瘁心,我同老公都會加油.
原帖由 wawa 於 10-5-26 12:06 發表
努力啦, 有時個小朋友係唔想的, 不過旁人好多時覺得家長無教導, 這真的無耐. 只係家長有心無力.

CCHmama你可以試下做髗骶骨治療,小兒2歲行為比你囝囝還嚴重,遇到不滿一發不可收拾,不喜歡的食物唔係嘔出來,依係到處噴,番n1一個月要轉校,番二間唔夠三個月,跟住帶佢見心理治療,心理治療師都說不可思議,好在小兒還細又發現得早見議做髗骶骨最有效,做左一年有好轉依家做緊物理治療及行為治療.(做髗骶骨的小朋友情況好多跟你囝囝一樣).
原帖由 CCHmama 於 10-6-7 22:10 發表
有同學校開過會見過教育心理學家(由學校提供),我覺得冇咩用,佢地除了常常送d小禮物鼓勵佢,少d批評佢,都冇咩幫到手,佢冇讀寫障礙,因為佢己經能閱讀中學生既小說,而且很愛看書,又快又多字又專心,佢可以完全讀晒d字比 ...
‹ 上一主題|下一主題