用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 被過份吹捧的學校
樓主: lingling1219
go

被過份吹捧的學校   [複製鏈接]

lingling1219 發表於 21-7-11 15:23
上星期帶細女叩上智,哩間成績好在這裡已有很多人提過, 但親身到校舍又細又舊, 附近環境仲好差, 係哩度 ...

LT st paul 又係細... TAK OI又係細...

hkpapa852 發表於 21-7-13 10:27
講咗一堆我認為"名不符實"既學校, 又學下做吓占卜師, 估計下一D"名校"既走向 (唔係校, 邊有人睇吖!)
不過以 ...
嘩.... 剛有朋友由GHPS跳船瑪利曼小學.... 就係為左上中學.

回覆 hkpapa852 的帖子

弱弱一問....WTS區會唔會讀保一好過....?

KL4: 德望中學
EK會員口中4大女直之一, 相比其它3間, 成績較反覆, 表現亦係較失色. 2020年畢業生多番, 成績馬上大跌 (由過往16X人畢業, 變番19X人畢業), 又睇吓新教學大樓能否沖喜.
畢業年度2012 - 20132013 - 20142014 - 20152015 - 20162016 - 20172017 - 20182018 - 20192019 - 2020
整體5+比例~48.62%
主科5+率平均36.98%46.45%33.08%34.33%32.93%40.93%43.33%34.08%

cafeva 發表於 21-9-7 11:38
P幾? 你朋友怕上唔到中學? 定係鍾意MSS?

我諗BOTH LA..... 過海佢又自HIGH呢

b3410 發表於 21-9-7 11:54
今年GH又上返43%左右喇

保一都好強勁...
本校考生獲5**/5*/5級的科目百分率為30.1%,另於四個核心科目(中文、英文、數學及通識教育)考獲「3322」級或更佳成績的百分率為 91.6%,超越全港水平。

係咪睇 30.1% VS 43% ??

hkpapa852 發表於 21-9-7 12:07
保一近3年都差咗
以前係起碼35%

佢寫:本校中六同學經大學聯招辦法入讀本地大學人數達95.1%.  其實都好厲害... 如果35%以上, 咪入晒U!?

b3410 發表於 21-9-7 12:34
如果你哋目標係5+,我覺得可以大致這樣理解。
如果目標33222,或者滿天星,要再搵多d資料。
多謝各位指教, 我都新手, 有時你地D SHORT FORM我都未明晒

mcl203 發表於 21-9-7 12:57
5+率高低,可以同JUPAS Offer無太大関係~~~

JUPAS Offer高低,同33222率高低就有関係。33222率高低, ...
多謝指教, 新手上路, 會學下野

hkpapa852 發表於 22-11-7 14:09
其實唔只SPC, 多間名校情況一樣
今年多間名校持續有大量學生離開, 今屆DSE成績, 除咗兩大直資霸主外, 可能 ...

因為中產都走左... 留下地區小家庭發力上

7-seven 發表於 22-11-9 00:30
不單名校,地區學校退學率也上升。移民潮、跨境生回流內地升中影響應該仲未顯現,所以邊緣地區學校也未必 ...

邊緣人有多個機會高盼.
不過唔到位既, 我覺得未可必可上一層, 因為都會拖累人地個成績表.
‹ 上一主題|下一主題