用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無BB想下年9月報將軍澳區的pre-nusery?大家傾吓好唔好 ...
go

有無BB想下年9月報將軍澳區的pre-nusery?大家傾吓好唔好? [複製鏈接]

我大女0810, 兩年前叝pn, 報左新都城翠茵、綠茵、德寶、藍田迦南、朗思,同埋學之園。當中迦南同朗思1st round唔收細b,我收到朗思信有interview, 但竟然係去in waiting list, 因為已經收曬大b。翠茵同綠茵基本上交表就收,早交就有得揀上或下午班。德寶令我好「興」,到五月都未通知收咯收,打去問原來先知收左。學之園第一年開校所以收細b, 大女好彩考到上午班,上年讀pn好開心,今年揀番原校讀k1。細仔1004出年入學,如無意外我都會同佢首選LH.

唔係啊,不過都係TKO區

唔係啊,不過都係TKO區

Chichibb, 我當然記得你。你上年問我揀唔揀LH好。不過我女女同你女女都唔同班。今年我冇揀英普,所以入K1A, 又做唔到同學。係呢,你女女搭校車定自己湊番學?

原帖由 tedghost 於 11-8-15 11:06 發表
自己帶返學定坐校車?

Tedghost, 我女女搭校車,因為仲有個細要照顧,所以冇人可以湊女女番學。so far搭左一年都滿意校車,間唔中去接放學都見學生放學上校車好有秩序,老師同校車aunties好小心拖住小朋友上車,我女女不時都話好鍾意校車個auntie. 不過如果唔放心搭校車,除非有康城住戶証搭shuttle行領都lobby,否則真係日曬雨淋,k1小朋友都可以行,不過對pn小朋友真係吃力。領都出面條路好多人放狗,有時d狗唔帶口罩,都幾驚。不過我間唔中先湊女番放學,都好enjoy同女女行番學既呢段路,可以傾下計唱下歌。

原帖由 TKO_NANA 於 11-8-15 14:43 發表
teresa_timothy,恭喜你做對了選擇呢,比著我,都會在學之園和翠茵之間揀學之園呢,但其實學之園既學費都幾貴呢,你小朋友讀咗一年,你覺得係米物有所值呢?我囡係1005B,首選係學之園,將會報埋翠茵做後備,另外仲會報藍田朗 ...

TKO_NANA, 我覺得上年的學費冇白俾先至決定俾女女原校升讀K1. 我最欣賞學校選用LETTERLAND教英文. 女女好鍾意LETTERLAND, 番左一年, 由A-Z都識唱, 仲好鍾意英文. 出面去上一個LETTERLAND COURSE都好貴, 所以啲學費都O係晒度. 其次佢啲教材都係SCHOOL BASED, 例如每星期派既中文字咭, 同埋中、英文故事書, 故事既主角係學之園既學生, 俾女女有一個親切既感覺,唔會俾人覺得學校求其搵啲坊間既教材就算。學校同家長的溝通都好密切,例如女女上堂啲相會上載到網上俾家長dl, 讓我知道女女o係學校做乜、學乜,好多時我對住啲相問佢學校既野,佢又同我介紹佢既同學仔,好開心。學校又安排觀課,機會難能可貴。
我女女搭校車,家住調景嶺。當初都擔心LH LP Campus係新校好會亂, 不過so far so good, 同埋始終佢有三間有經驗既校舍, 好多野都已經settled, 最麻煩都係地點既問題而已。

原帖由 tedghost 於 11-8-15 15:56 發表

其實LH學費真係幾貴, 我有2個供, 所以我1516, 因為自己唔識pth, 失左好多機會, 唔想小朋友同我一樣, 但供2個又怕吃力, 我個目標只係派位好少少嘅津小, 所以更加1516 ...

Tedghost, 我遲d都要供兩個,都驚好吃力。真係要量力而為。可能諗不儲下錢,俾小朋友讀間好d既小學,畢竟小學對小朋友來講比幼稚園重要。

原帖由 tedghost 於 11-8-15 16:06 發表

佢有幾多架校車?

teghost,我唔清楚有幾多部車,不過我接放學都見過起碼三部

原帖由 TKO_NANA 於 11-8-15 15:50 發表
多謝你寶貴的資料,teresa_timothy,難怪咁多人選讀LH啦,也加強了我對佢哋既了解同信心....我住怡心園嫁,因為我係工作mama,如果考到LH,都想比囡囡坐校車番學.... ...

TKO_NANA,你去過LH LP campus未?最好去視察下環境睇下係咪合適,有d人話條入康城大路好多泥頭車,小朋友搭校車危險;有d人驚聞到臭味(但so far我都未聞過)

我曾經考慮過北角維記,但因為冇校車到TKO,所以唔考慮。有時見到維記小朋友在北角MTR轉車,你追我逐,d姐姐都捉唔住,都幾危險。如果讀近近地既幼稚園,早d番屋企瞓覺,唔駛舟車勞動。

原帖由 tedghost 於 11-8-16 09:01 發表
其實LH是否活動教學,好free嗰種?我打算入津校(傳統少少嗰種),讀LH是否合適呢?英粵班一星期有幾堂普通話?佢用自己出的書,其實係學D咩?THX!

teghost,LH都唔係international school既free.佢target係直資學校,不過都講求秩序。活動教學如唱遊、做早操,甚至女女試過在學校模擬搭巴士、玩dragon boat,呢d好多幼稚園都有。秩序當然有,例如學生要坐定定聽故事、排隊去廁所、食完茶點要自己收碟、放學時要坐定定和校長say goodbye等校車...同其他幼稚園無異。
英粵班每星期有兩堂。
Pn成年教多個主題,女女既故事書都係關於呢啲主題,例如家庭:主角會介紹他的家庭成員同家居既房間;學校:介紹主角在學校(LH)見到的人、物;食物:講主角食好多junk food以致過肥,其爸爸鼓勵他食有益的蔬果。

其實我都係target傳統的直資或者津小,LH教到女女知識、禮貌同守秩序,所以我個人認為佢既教學模式都equip到女女讀傳統的學校(其實宜家的傳統小學,或多或少都採用某程度既活動教學)

Tedghost, u can browse LH website for last year's placement results. Though a majority were allocated to those popular direct subsidy schools, quite a number of students were admitted to aided or government schools, so no worry!

My girl also joined the summer course at Boxhill this summer until aug 5. She did hv an enjoyable time and learnt a lot. She also attended its play group before attending school in LH. I think the English teaching environment there is strong. May I ask how much is the school fee at Boxhill for PN?

原帖由 Angine 於 11-8-17 19:10 發表
oo your girl in 3 hours class in summer course? If was the case may be your girl and my son were classmate. My son was in Lizard class for first 2 weeks then Cheetah class for three weeks after.
Box H ...

Ooo, my girl joined the Cheetah class for three weeks, from July 18 to Aug 5, and the teacher was ms Amanda. I live near Boxhill so it is a choice for me to send my kids for play group or summer course. I think I will let my girl attend the summer course there again next year!

When I took my girl to school this morning,a Sai Kung district councillor told me that she is helping LH parents to struggle for the use of LE Prestige passage to the school. Hope there will be some breakthroughs and good news in the coming months. This can guarantee LH students and parents a safe, quick and comfortable route to school. Tedghost, are u planning to let your kid take the schoolbus or u will bring him to school?

原帖由 tedghost 於 11-8-18 16:19 發表

Your girl take school bus or you pick by yourself?

我女女搭校車,車程大約十至十五分鐘。LH課程唔淺,應該足夠涵接各小學。我自己唔忍心俾小朋友坐長途校車,女女已經番am, 仲要早成半個鐘起身,搭咁耐車,大人都會累,何況小朋友。除非轉去一條龍幼稚園,否則我自己唔會想女女誇區讀幼稚園。

原帖由 Angine 於 11-8-18 12:07 發表
Then my son and your girl are classmates :) May be we met before, I brought him to school everyday.

Angina, I also brought my girl to Boxhill every day!

原帖由 chichibb 於 11-8-18 23:45 發表

哎呀, 又唔同班添, 你咩原因唔揀英普呢 其實我都爭扎左好耐,因為囡囡講野係delay, 所以都驚佢兩頭唔到岸 而家都出面上緊d言語治療, 希望佢ok啦
K1A有Ms Amy, 佢上年係囡囡既班主任, 都OK ...

Chichibb, 我女女係抽唔到英普,之後我又冇特別寫信去轉。我自己又冇特別preference,反而想女女講多的廣東話,因為pn同今年班主任都話女女唔係好肯講,但英文就講好多,可能屋企同姐姐講得多。英普班ok嘛?好多PNB入左英普。我聽唔少家長都讚ms Amy.

女女九月先搭校車,七、八月都係我送佢,上年佢搭car b,唔知今年係邊架呢?不過好似早左上校車、晏左落車,唔知係咪因為多左學生呢?

原帖由 tedghost 於 11-8-18 23:45 發表

我知有一d幼稚園K3都係得1-2樣功課,仲要係圈下字,連下線,但小一點會禁少野做?呢D幼稚園真係令我有d擔心,當然都會有家長表示子女上小一絕對冇問題,但我有d擔心,不過只係我擔心而已。 ...

我有親戚讀啟思,佢話個女k3學寫「太空」,但鄰居讀LH的小朋友寫緊「學校」。女女讀PN已經睇圖認字,例如「醫生」、「公園」、「小貓」。
‹ 上一主題|下一主題