用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 放棄 St Cat 嗎
go

放棄 St Cat 嗎 [複製鏈接]

而家篩選到只剩下民生同 St Cat ,久久未能下定主意

2    0    0    0

因為唔會過海讀,所以無報 spk / sh

hy 幼稚園跟小學沒有一條龍 or 直屬關係,又唔係住o係 34校網區,又無分在手,根本無咩機會上到協恩小學。加上已有好多 offer 在手,所以無去到 interveiw

gh 考唔到,到而家都唔明以佢個 interview 到底點樣 or 以咩標準揀人

到這一刻,仍未能下定主意,兩週後民生要交學費了......

真的太難取捨......

thanks Ian,我都贊成你的睇法。如只比較幼稚園的話,我應該唔會考慮民生,st cat 一定好得多。不過,我真係在考慮緊民生小學部,而唔係民幼。

以你所知,民生小學部的 academic 水平如何呢?

原帖由 iantsang 於 10-5-23 00:16 發表
B.BB, I guess I answer your question in your thread rather than mine, since you are comparing Munsang and St. Cat at the end.

First of all, I have limited personal knowledge of these two kindergarten ...

多謝你的意見,請問點解女讀 st cat 會好 d 呢?

原帖由 NICOLE123 於 10-5-23 20:38 發表

我係ST CAT 同 KV 我會選KV
KV 同MS, 我會選KV
不過ST CAT 同MS 我會選ST CAT
特別如果你個係女 ST CAT應該好D

其實大家話民生大不如前,係指幼稚園部、小學部定係中學部。

以我自己的理解,幼稚園部早兩年換o左校長之後,好o左好多 (當然遠不及 st cat / 根德等名校)。小學部就應該仲 keep 得幾好,尤其英文程度很不錯。中學部就真係聽到好多大不如前的 comment......

我自己之所以咁難下決定,都只係因為覺得佢地小學部都仲做得幾好,會係其中一間我會考慮的私小。不過唔讀佢幼稚園,其實差唔多等於入唔到佢小學部。

不過,我都幾同意有版友講唔好咁快限死o左個小朋友讀邊間小學。同埋以幼稚園的程度來計,真係無乜 point 捨 st cat 而取民幼......

仲有一個星期時間俾我再考慮
‹ 上一主題|下一主題