用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 [40網] 深水埗區官津小學選校討論
樓主: thomas_dad
go

[40網] 深水埗區官津小學選校討論   [複製鏈接]

thomas_dad 發表於 12-6-15 09:21
hi, 對往後選校的家長們,我有如下建議供參考:

先把區內所有學校按自己的喜愛分為三個組別,例如瑪小、荔 ...
首先真係好多謝你一直提供咁多嘅意見,我都好有同感,見到身邊D家長派得好後,結果大部分都係填表方面出錯,好多家長都將1線學校放在第一第二志願,例如第一荔天,第二協和,咁如果派到荔天就好D,如果派唔到第一就一定派唔到第二協和,跟住結果就會派到好後.所以真係要取捨,我今年就係放棄咗荔天,第一揀咗協和,第二開平,最後我派到開平.但我去叩荔天成功咗,而家再等IN協和.來緊嘅家長真係要慎重選校方面,係家長都想入一線.但要諗埋入唔到一線都可以入二線,總好過派到好後好後,因為叩門時,二線學校都會好難叩架,好似今年開平叩門係考得好深架.所以真係要慎重慎重!!

其實都會睇小朋友有無興趣班,荔天我只在甲2揀佢都有得in反而另一個同學甲2乙2揀佢都無得in

個人覺得乙1揀旅小一定入到

回復 pipi331 的帖子

3間嘅都好架

bb_june 發表於 12-6-23 13:12
十分同意

....................但如果小學有名氣(出名)d, 是否對叩門有優勢?  
呢樣一定會。

原來thomas_dad又係荔天家長,真係好感動你一直以來嘅耐心分享.你超好人~俾100讚你.

我個女今年升咗小一,總括其他其同學仔嘅分享我得到一個結論.大家唔好再諗住邊間小學可以特別輕鬆或什麼活動教學(一級得一兩班嘅小學除外,因無同學仔入讀)基本上成個校網嘅大部分學校都差不多.好睇小朋友嘅能力.同家長嘅要求.但無邊間係好輕鬆的.我個女讀緊小一,佢個人讀得好開心,無咩壓力,但我就覺得阿女中文未能追得到學校教嘅進度.所以好睇各家長嘅要求(純粹個人結論).
‹ 上一主題|下一主題