用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅有結果了!
樓主: purplemummy
go

德雅有結果了! [複製鏈接]

Hello各位家長好, 我女女係舊年既小六畢業生, 睇見你們咁支持德雅真係十分高興, 德雅雖然校舍不及其他新校舍, 但本人覺得係其次, 而最緊要係老師既教導同校長既熱誠, 另到每一位同學及家長都好喜歡這所學校。記得最初小女入讀一年級時...老師、校長各位嬸嬸們都很有愛心地去照顧, 可能係一年級關係...轉眼間我女女已經畢業, 而我本人亦好懷念同囡囡在這學校既生活, 希望你們都同我囡囡一樣珍惜係德雅裹的校園生活。

Hello 你好呀
我囡囡入左聖母玫瑰...

原帖由 taktakb2006 於 11-11-8 09:23 發表
多謝 SusannaChan 的分享, 本人對德雅不太認識, 只係當日面試時見到學生好有禮, 派中學不錯, 多謝妳讓我了解多些, 希望我及囡囡選擇無錯.

題外話, 請問妳囡囡係咪直上德雅中學呢?

...

其實當你已經係Band 1生既時候就係由天決定啦...呢個係遊戲規則, 因為同屆我知本人囡囡都算頭15名內...但係都係去唔到HTC...而比較後名次的同學就入到HTC...所以我個人應為...總之係Band 1 生就無問題, 就德雅學生嚟睇...過去幾年都有大部份學生屬於Band 1學生, 所以每年派位都唔差...信心保正...(唔好意思, 講到有小小搽鞋咁)...不過真心話, 學校已經不斷改善...務求小朋友讀得開心d。

原帖由 Ewongmum 於 11-11-8 09:32 發表
Hello

I want to know if the top girls would go to holy trinity ?  how top ?  top 20-30 ? many tks

其實英文程度真係唔錯, 因為佢本身係讀高一級既英文課本, 還有佢本身有一worksheet, 非常有用....所以英文程式來講就一定無問題。

原帖由 lovegirlslove 於 11-11-8 09:50 發表
我老公又係超喜歡, 又話D女仔又乖, 又純, 讀書又叻, 升中派位好...

但我就擔心英文程度不夠, 同埋有個細跟尾, 到時又要考.

Hi Yuk Yuk
very happy to see u here...
囡囡而家係OLR都讀得好開心...其實深水埗區都真係好多好既學校...

原帖由 Yukyuk 於 11-11-8 10:10 發表
Dear Susanna,

Long time no chat!

Supplement:

圣母玫瑰都好受欢迎!我大囡果班好多叻女选OLR college.

Dear All
仲味收到信既家長唔好咁唔開心...希望在明天啦...
收到既就恭喜你地...希望日後你同小朋友好好享受下呢間校園生活啦...:D

原帖由 Yukyuk 於 11-11-8 17:12 發表
Dear iantsang,

我覺得TAK NGA 受歡迎是有另一個主要原因,就是大家都看到曾校長為學生所做的事,(e.g. 校本課程、校服、新春行大運、運動會、親子旅行、每一次家教會會議、親善交流),每一件看似微不足道的小事,足以令人 ...
‹ 上一主題|下一主題