用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Victoria vs Learning Habitat
go

Victoria vs Learning Habitat [複製鏈接]

kyliema2006,
我女之前都返lh pn,因為當時victoria(hg)未開所以就返lh,後來victoria有accept letter之後參觀校舍我亦都諗了很久轉校問題亦都問過radiomama關於victoria意見關於收費問題.
而我考慮有以下方面1.地方lh有outdoor但係victoria環境大d,課室都大d,2.有註校護士(我最care)因為每日護士姐姐會量度體溫及檢查口腔及雙手,因為唔係太多學校有.如果有輕微發燒就要回家&如果護士姐姐發覺有咳嗽&噴嚏時就會幫小朋友帶口罩,如果靠家長填寫體溫是唔足夠3.師資,lh都ok但係流失率高過victoria及學校歷史
e家阿囡返得開心過lh(返了1個月),而我所知都有部份係lh轉來. 我亦取了sc報名表但我無交及考慮其他問題
我觀察所得k1 兩文三語同時間3位老師在課室,1位本地老師,1位net&1位普通話,而每次都會分小組太約6-7小朋友上堂.

原帖由 kyliema2006 於 08-12-5 16:40 發表
小女在LH讀Pn其實我祇d想女兒在bilingual school讀,而我對LH的教學都頗為滿意,所以一直希望她繼續在LH讀上K1。

祇是,過去一個月來,她經常向我反映不願意上學,在詢問過她後,及與老師傾談後,也找不著實質的原因。為以防萬一,唯 ...

welcome kyliema2006 大家交流吓!
有家長傾開有d 係hkps 轉來因為hkps新校舍課室比較細所以轉.其實好多時每位家長d要求都唔同,所以好難選舉.
if 上年hmt 分校有11位入到cky 唔記得hmt 有幾多學生明天看看,我覺得都唔錯.
lh 其實我都buy,但係我先生比較like victoria.還有好多時都要家長配合,如果單靠短短幾小時就想可能學到好多嘢,我諗係人都想.

原帖由 kyliema2006 於 08-12-9 15:21 發表
Thanks cherry_bb,

明天是維記君匯港交留位費的限期,我先生就不主張我交留位費,我今晚要好好想想,又或者無論如何都先交了,然後才慢慢想呢!

小女上星期考了HKPS,她的表現很好,所有問題都答到,又有笑容、又有反應、亦有禮貌 ...

‹ 上一主題|下一主題