用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 請問可以點教
go

請問可以點教 [複製鏈接]

原帖由 whywhywhywhy 於 10-5-2 00:27 發表
小兒今年六歲多,情緒不好,時發脾氣。每個教過他的老師都跟我說他很聰明,但每次講完都總有但係....!通常都係話佢唔肯做,明明識又唔肯試,有時覺得無興趣的便自己走埋一邊唔學,平時很多說話但要對大家說話便沒有信心,是信心不足 ...

最好帶佢去做評估,因為我亞女都係甘,佢有d野好醒好肯做同去學,但又有d野完全冇興趣時就叫極都唔肯做,我覺得怪怪地,加上老師都話佢甘樣唔多好,佢成日係唔應該講野果陣係甘講,有時人地問佢野佢又一句都唔答,so我就去左排期做評估,而家知道左佢有ADHD,當然你仔仔可能咩事都冇,當都可以評估下作為參考~~

如果唔係ADHD的話你仔仔自尊心都應該好強,只想面對自己的強項而唔多想面對自己弱點,而且好似有D小氣,好記得話過佢的人同佢想逃避失敗過事,想問下佢有時大笑果陣佢會唔會係遇到一d唔想面對的話題or事呢?

你仔仔係唔係剛上小一呢,都可能有d影響喎?
仲有想問下你地係唔係一對型像好完美的父母呢?我意思係你地有冇衰過比仔仔睇呢,或者有d野會自己話比仔仔聽你唔識呢,有時衰下比仔仔係好事呢架,唔係比賽固意輸比佢就可以令佢開心,你可以話佢知你地細個果陣都成日輸架,自己有邊d野唔太叻之類甘,因為佢見你地or其他人都識而佢唔識佢會冇自信的話,你比佢知道原來至親都係經過時間同學習先會變強,比佢知任何人都有弱的地方,包括佢自己父母,佢可能會對其他事變得唔會太理想化~~
‹ 上一主題|下一主題