用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 HKPS vs KV
樓主: CM910
go

HKPS vs KV [複製鏈接]

回覆:HKPS vs KV

HKPS其實難入過KV, HKPS似SC多D, train presentation skill,  KV就谷中文,睇你想小朋友點發展la,  其實兩間都係好學校,是但讀一間都唔錯。

引用:Quote:原帖由+phoebewong123+於+15-02-13+

原帖由 MELODY430 於 15-02-13 發表
其实K V 都好好,只不過只校家长勁低调,學校也不喜欢將成績公開
我反而覺得hkps家長低調D, 想揾多DD information都揾唔到,KV就大把人講, 不過都係嗰句,兩間學校都好,摘銀仔la

引用:回覆+wellmax+的帖子 Yes.++very+true+too

原帖由 Monghar 於 15-02-13 發表
回覆 wellmax 的帖子

Yes.  very true too!
我又覺得正常,hkps就算有人入左去dgjs都可能只有幾個,人地始終係細校,得7x人畢業,但SC, KV每年成7XX人畢業,除非你好肯定識晒全級dgjs小一生,如果唔係都唔可以肯定無人由hkps上。。。。。當然,SC 每年有2x -3x 個入左dgjs 都好正常,反而DBS, 因為某D connection,  聽講hkps 每年都有6-7個入到,唔知真唔真。。。。(利申: 有SC同HKPS offer,  但以上只係推斷同聽人講,因為我確實揾唔到好多關於hkps嘅資料)

引用:I+am+choosing+between+Pods+vs+KV.Pods+is

原帖由 Monghar 於 15-02-13 發表
I am choosing between Pods vs KV.

Pods is a sister school to HKPS.  they have the similar syllabus  ...
如果係pods vs kv,  of course kv

請問hkps 學生上了小學涵接好嗎?

引用:Quote:siden+發表於+15-2-16+17:03+如targe

原帖由 brrbaby2007 於 15-02-17 發表
謮HKPS入WKF,
唔明, 讀hkps入wkf有問題?

引用:Quote:原帖由+sakbbjaijai+於+15-02-17+發

原帖由 siden 於 15-02-17 發表
樓上應該係覺得WKF未好到成為HKPS學生嘅target
I see,  請問閣下認為樂基同St Cat又如何取捨呢?

引用:Quote:sakbbjaijai+發表於+15-2-17+11:49+I

原帖由 CM910 於 15-02-17 發表
如果我係HKPS VS SC.....而小朋友本身又係讀緊HKPS, 咁就會STAY, 相反本身係SC PN, 咁就簡返SC. 因為我認為 ...
我女不在SC或HKPS讀PN, 咁又如何是好?

引用:我放棄左hkps+kln+tong..take+左LH..係好鐘

原帖由 杏而 於 15-02-17 發表
我放棄左hkps kln tong..take 左LH..係好鐘意hkps 語境。小班教學。環境。但我決定就近入學。同埋如果升傳 ...
我放棄左LH呀, 但struggling between hkps and sc

引用:Quote:sakbbjaijai+發表於+15-2-17+15:11+

原帖由 brrbaby2007 於 15-02-17 發表
你小朋友好叻
有少少運氣ja

引用:+本帖最後由+siden+於+15-2-17+15:54+編輯+

原帖由 siden 於 15-02-17 發表
is it true?????? big difference ma?

引用:Quote:原帖由+sakbbjaijai+於+15-02-17+發

原帖由 siden 於 15-02-18 發表
有兩位朋友今年HKPS upper (K3), 不約而同都對HKPS有所不滿,對我說早知就當年K1 轉讀 SC。箇中原因不便透 ...
請問你講緊嘅係九龍塘樂基定沙田樂基呢?

引用:回覆+isoalc+的帖子 考小學其實好睇小朋友

原帖由 teambuilder 於 15-02-27 發表
回覆 isoalc 的帖子

考小學其實好睇小朋友本身能力, 而HKPS係可以train到小朋友基本面試所需的知識. 例如, ...
九龍塘樂基真係好吸引

其實樓主一直都講緊九龍塘樂基,點解你地一路都用沙田樂基去比KV?  如果講升小一,九龍塘樂基同沙田樂基都分別幾大的,佢地其實兩間完全無關系,更談唔上係分校。如果樓主係比沙田樂基vs kv,  當然唔洗煩直接kv算了,難揀都只不過係九龍塘樂基vs kv......

引用:我想講,今年K2都D九龍樂基學生插班去KV ,

原帖由 貓貓人 於 15-03-10 發表
我想講,今年K2都D九龍樂基學生插班去KV
,原因係乜自己估下:
um...... 但我亦識兩三個小朋友k2 由kv轉去其他學校(e. g.迦南,York),  咁又代表KV有問題嗎?轉唔轉校,可能只係個別家長嘅喜好問題,有人覺得KV中數強,趨之若騖,有人厭棄佢太谷,選擇回鄉歸故理,我又覺得好正常。不過當然所有人都會覺得自己嘅選擇係最好la (利申:我地會讀SC)

引用:Quote:原帖由+sakbbjaijai+於+15-03-10+發

原帖由 siden 於 15-03-10 發表
分別係有,但唔係大得咁緊要。
其實有無人實實在在見過九龍塘樂基升小成績然後再作比較呢? 如果無,其實真係好難話分別有幾大

引用:Quote:原帖由+sakbbjaijai+於+15-03-10+發

咁你見過就麻煩show下資料。

你自己都未見過又知KLT hkps好好多?
就係未見過,但我係識幾個九龍塘樂基k3 生(上年同前年) 入到唔錯嘅學校,可能正如你所講,我識嗰D可能自己叻la,  佢地分別有英華,CKY, 德望 呢D offer,  但我唔知呢D學校算唔算二線,我唔識小學。。。。 anyway,  但佢地確實係無全級有幾多人入左邊間學校嘅資料,好難話係唔係好多人嘅offer都咁好。

你知唔知人地點解轉?你要搞清楚係家長想走定學校唔想留人。

KV會勸退讀唔上的小朋友。
咁我真係唔知,佢地係話小朋友讀kv好唔開心,結果決定轉校。。。。。。或者真係可能被勸退都唔定

大家都係討論下,唔好咁火la,  Siden佢唔係negative,  佢好肯幫人,私底下問佢佢都會比好多comments 同share information,張佢知道嘅分享比大家,咁每間學校總有自己supporters,  而且無一間學校係全世界都適合讀, 總會有人覺得好,有人覺得唔好,希望大家都接受下唔同嘅睇法,呢個平台用來share information, 如果無左肯share嘅家長,EK就變得無意義了。

siden  叩謝體諒  發表於 15-3-10 13:44
小曳人    發表於 15-3-10 13:25

引用:回覆+sakbbjaijai+的帖子 同意呀.++同我埋

原帖由 teambuilder 於 15-03-10 發表
回覆 sakbbjaijai 的帖子

同意呀.  同我埋我想回應其實而家考小學好大競爭, 小朋友同大人都好大壓力. 另外 ...
Good ar,  你囡囡好似讀緊hkps too? 我同意適合比名氣緊要, 同埋睇下你想佢做小池大魚定大池小魚。

‹ 上一主題|下一主題