用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一派位滿意嗎 ?
go

小一派位滿意嗎 ? [複製鏈接]

小一派位跟閣下小朋友之成績並無關係。 不知你有否私校作後備, 若然沒有, 只把兒女升學責任交給運氣來安排, 實在有點托大。

每間幼稚園課程深淺不同, 你又如何得知自己小朋友是Band 1成績呢?

原帖由 nicoletsui1212 於 10-6-11 12:05 發表

我很不滿意, 我女Band 1成績, 竟派間全區最差學校, 現每天都擔心幾時有得Interview & 叩門成功.

Trinity都有很多小朋友讀過, 無讀Trinity的都可能有LCM cert, 但有這些cert也不是叩門的萬能匙, 至於Starters, 好多York的學生或其它想報私小的學生早已在K2考了, 有些K2學生更加有Movers在手。

還有Cambridge YLE test都是用拿多少盾來計算成績,最高是15盾而不是A,B,C grade.

Superkids只是一間補習社而已。

原帖由 nicoletsui1212 於 10-6-11 14:21 發表

她已/將考Trinity Spoken Eng G1 & G2 & Starter - 應全部是A grade.
公開賽有拿獎.  
連Superkids沒有人介紹, 她都有得Interview.  而且還是我首選時間.
但派P1就............... ...

不知你女兒取得的獎項是否三甲之內和賽事具代表性? 但天外有天, 叩門位少, 競爭可能比考名私小還大。

原帖由 nicoletsui1212 於 10-6-23 20:47 發表

My daughter has another public honor award.

有無試九龍塘基華, 可能比較容易叩。基華華德和水準分別不大。
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2210533

原帖由 nataliegill 於 10-6-25 11:50 發表
我個囡派得唔好!!!交左華德都未有得IN,我已第一,二輪都揀佢架,校內外都有好成績同獎狀,又有校長推薦信,真係唔知佢0地點揀呀!!!!
‹ 上一主題|下一主題