用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校
go

名校 [複製鏈接]

究竟用甚麼標準介定名校, 學生家底? 家長職業? 校外獎項? 或是應該從根本出發看學校教育質素和學生平均成績?

原帖由 miffy 於 10-6-23 09:33 發表
呢個topic都幾無聊下。

我自己覺得dbs, 和st. paul co-edu才是真正名校。st. paul co-edu的學生, 個個家底富豪級, 一係大學教授子女, dbs都係, 做"最緊要正字"個女教授, 個仔都讀dbs。

其他的只可以講叫出名的學校 ...

如果你住大坑, 踩滑板去重激過玩過山車。

原帖由 goodmama2003 於 10-7-1 14:34 發表

我比較鐘意踩滑板去, 又不怕塞車, 又可隨身携帶, 唔使泊..

有拔尖無補底。

原帖由 dlmcdlcl 於 10-7-2 13:18 發表
同意, 真係100% 事實, 我朋友個仔, 讀dbsdp, 話上堂老師只係係咁2教下, 全部都係靠自己溫/補習, 點解讀親呢間野既都係咁top, 因為個個家長都"戰鬧格" 唔可以比個仔響入面考得差, 所以人人都自己谷, 學校就唔係點教.. ...

可否說說DBS如何為學生補底?

原帖由 Unclejt 於 10-7-2 14:30 發表
有拔尖有補底 if you are talking about dbspd, and 拔尖 only in G5 and G6.

I don't agree that 上堂老師只係係咁2教下, but having said that, most parents are working hard with their kids. ...
‹ 上一主題|下一主題