用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 我的兒子是自閉兒童嗎?
go

我的兒子是自閉兒童嗎? [複製鏈接]

心理學家話, 小朋友望人係點樣分別呢, 正常的小朋友佢同人對話時徐左會望住對方雙眼之外, 仲可以用眼神表達意思, 我個仔同你個仔好以, 以前佢細個都係會望人, 我就以為佢無野, 到佢大個左之後, 我覺得點解其他小朋友講野時的眼神同我個小朋友咁唔同, 我漸漸明白當中的差別, 眼神接觸可以訓練, 現在我亞仔無乜問題, 當然佢同正常小朋友相比都係差小小
以前我個仔都有好貼睇野, 斜眼, 吊腳行路, 但現在都無晒, 同佢做多D訓練, 會好起來
原帖由 ssiu777 於 10-7-6 10:21 發表
係...fash card..我而家都少玩咗....
我想知道....如果有自閉傾向的小朋友..
係咪唔識同大人溝通架......
因為我琴晚返Home...問我個仔....
佢叫咩名...佢又識答.....
我幫佢做一d野...佢又識自己講thank you mami.. ...

好老實講, 我亞仔以前有的行為問題, 例如: 貼眼睇野, 斜視, 腳尖行, 唔刷牙, 偏食, 都係學校老師同OT幫手, 我在家有時見到佢有就會同佢講壞眼睛, 要戴眼鏡啦, 佢就好怕, (因為亞仔成日問點解爸爸戴眼鏡,我話爸爸眼睛壞, 因為佢好近睇野)講多左佢就小左啦, 但唔知用在你的小朋友身上WORK 唔 WORK 喎
原帖由 Capricorn2521 於 10-7-7 10:21 發表
請問如何訓練能減少好貼睇野的情況呢? 我個仔都有呢個問題! 我依家的做法就係叫佢做第2樣野,分散注意。

你小朋友幾大呢. 如果佢已行左4年, 都好長時間喎, 因我係在佢開始行路已發現呢個問題, 都係一路攪唔到, 到左佢2.5歲到啦, 我開始唔淮佢穿軟身鞋, (例如: 拖鞋, 大頭鞋)出街穿超硬底鞋, 大約一年到, 佢連在家都無吊腳啦, 你可以試下, 以前佢係屋企吊腳行呢, 比我地見到, 有時會捉佢隻腳, 有時用手打佢, 都有D用, 如果你小朋友好難攪, 你買多對超硬鞋(ONLY屋企穿), 等佢無得吊腳
原帖由 pccmama 於 10-7-23 22:44 發表
dear pocoyo,
請問你點樣改善你個仔吊腳的問題, 我個仔成日用腳尖行路, 行左四年啦, d人話後腳根會短d, 點算, 成日提住佢但佢依然係咁, 請問你用咩方法幫你個仔?  
萬謝!!!

...
‹ 上一主題|下一主題