用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 補充練習的黃昏;大量閱讀的黎明—從兩篇文章講起 ...
樓主: eviepa
go

補充練習的黃昏;大量閱讀的黎明—從兩篇文章講起   [複製鏈接]

eviepa 發表於 16-11-26 18:03
要短期內將文法搞好不易,而且除了取分外無甚用途。書看多了,文法就會慢慢好起來,到中學時自然顯出威力 ...
Eviepa,
英文方面我一直對女兒進行伴讀及讓她看英文書。不知是否女兒資質問題還是吸收問題,她英文語法存在很多問題。比如時態對的時候,裡邊的複數吾記得加s,又或者吾記得去y變成ies......諸如此類,成日顧得頭來,又吾記得個尾。提點佢多次,都仲係甘錯法。所以讓我都好煩惱。

小女現就讀五年級,將面對第一次的呈分試,所以我決定,現階段有必要想辦法操佢多點grammar,否則呈分試估計就grammar都失分吾少。

Binlojai  我覺得少少grammar操練係無可避免~  發表於 16-11-29 17:11
Binlojai  閱讀重要, 但同時英文文法係有邏輯嘅, 學左個邏輯,文法就會好好多, 畢竟英文唔係我地嘅母語, 我覺得少少gr   發表於 16-11-29 17:11

judy 發表於 16-11-29 09:43
文法除了熟唔熟之外,我認為和邏輯很大關係,講得明,好過做得多。
你講“邏輯”呢個觀點很有趣。
我的想法是參考早前網友英文文法筆記,再根據女兒情況加以整理後,逐一同她再慢慢過一次,同時伴以學校的工作紙及其他方法進行練習。

該項工程現正展開中,效果有待觀察。此外,伴讀及每天看一本英文讀物的做法繼續維持。

little_yolky 發表於 16-11-29 11:27
你真係有所不知, 我都以為依家培養小朋友閱讀習慣係同食飯一樣咁簡單既道理嚟, 但原來, 阿女們既學校, 唔係 ...
雖然話培養小朋友閱讀習慣同食飯一樣咁簡單既,除非個別小孩天生係書虫,要培養起中英文閱讀習慣和興趣實際上要花父母不少心思,吾係個個父母都有甘的心力呀!吾投入,基本很難有輸出。

Lavender22 發表於 16-11-29 12:29
請問家長們, 你們多數購買圖書, 還是去圖書館借書多?
兩樣都有。

little_yolky 發表於 16-12-2 13:44
哇, 你真係好, 去義教小朋友。

唔知道你教既學校有無精英班, 同埋你教班小朋友係唔係精英班。我哋學校校長 ...
可否告知邊間西人小組chat room? 除左提高信心外你覺得對口語幫助大嗎?
‹ 上一主題|下一主題