用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有必要做細b嗎?
go

有必要做細b嗎? [複製鏈接]

HI...我想講吓我個小朋友, 佢係0812尾BB, 喺今年8月開始(即係佢剛剛19個月大)我安排咗一個歲半班比佢返學, 當時佢仲未識講嘢(淨係識叫BABA & MAMA), 上課時間MON-FRI 9-12點, 仲要自己搭校車, 佢開頭返學嗰陣...我覺得好心痛, 人仔細細連嘢都未識講, 就要揹住個書包返學, 但係當佢習慣咗返學之後, 佢真係好開心, 因為返學可以同同齡嘅小朋友一齊玩(因為喺屋企得佢同婆婆, 婆婆唔會成日陪住佢玩), 仲好快學識講嘢, 照顧自己食飯用杯飲水....等, 學校d嬸嬸仲教佢哋去VV添, 放咗學仲識返嚟唱歌仔....其實如果父母係"全職"工作, 我真係建議小朋友早D入學~!
因為佢哋喺屋企真係好悶...

我個女係12月22日呀, 其實真係好多謝學校d老師, 佢哋真係好有耐性同好有愛心~!

原帖由 tantanmama 於 25-11-2010 15:07 發表

hihi, 我個女都係0812尾. 我個女係26號, 你個b幾多號呢? 我個女係返育嬰園的, 但就未係好識講嘢, 近呢兩個禮拜先開始講詞語咋. 我真係羡慕你個b已識得唱歌仔.

我覺得雖然細b比大b年紀少, 但返學唔一定乜都學唔到. ...

十分認同你個講法, 其實都唔係咩大B細b嘅問題, 我係覺得小朋友最好可以返N班, 否則真係"喺屋企"好浪費時間, 起碼可以學識群體生活&分享, 至於K班....我今年都報咗好多間, 不過都係順其自然啦~!

原帖由 ethanKmama 於 26-11-2010 03:50 發表

Hello tantanmama! An~gel, 我阿B都係0812尾. X'Mas BB. 跟你們一樣, 我都係選擇咗今年9月返育嬰園. 本來打算工人姐姐帶, 但見她帶到一額汗, 干趣上育嬰園同小朋友玩下, 適應下群體活動, 學習自理, 好處多多. 而家 ...
‹ 上一主題|下一主題