用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人今日去左蔡繼有開放日, 分享下感受! ...
go

有冇人今日去左蔡繼有開放日, 分享下感受! [複製鏈接]

CKY學生o既特色係輕易轉台, 對住咩人就講咩話! 其實佢o地同學之間, 部份會多數講英文/PTH, 當佢o地一齊玩, 就好自然用返果個同學o既語言! 如面對外人/父母, 佢o地又好快轉返廣東話!
相對local school, 佢o地會比較肯講唔同語言! 試過同一般學校學生溝通, 佢知你識講廣東話, 佢就唔會肯同你講其他語言!
所以語言方面, o係CKY絶對唔o使擔心!

Absolutely agree!!!

原帖由 raycarbb 於 10-2-10 13:04 發表
我和老公沒有理會什麼IB or not..  畢竟這是幾年後的事, 小學 - 都是著重小朋友打好底子及學習attitude... 就不用愁.    而language 上, 如果本身is not native, 我都唔會期望小兒會好似native那fluent... 只要足夠communicate 就可以了,,, 我們出來做事, 接觸foreigner, 只是communicate 到與否,  同樣地你亦不會要求1個foreigner 講eng & pth 都好fluent 怪...

以上只是純粹本人的看法, 沒有特別意思...... 我比較大冇畏..
‹ 上一主題|下一主題