用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我好唔開心呀! 頭先亞女去interview同佢平時完全兩個人. ...
go

我好唔開心呀! 頭先亞女去interview同佢平時完全兩個人.... [複製鏈接]

Re: 我好唔開心呀! 頭先亞女去interview同佢平時完全兩個人....

我已經冇用interview呢d字眼, 我只係話比佢聽去探吓個校長, 不過佢d同學呢排成日都去interview, 佢話聽倒d同學話去"面試", 佢話覺得"面試"呢個字眼, 好似好得人驚喎!

Re: 我好唔開心呀! 頭先亞女去interview同佢平時完全兩個人....

多謝分享, 我而加冇唔開心勒, 只係頭先冇諗過佢可以咁唔同平日啫!

newmiss 寫道:
其實你應該開心就真,證明你囡囡是非常聰明的小孩,佢知道發生緊咩事,所以感到有壓力,只係因為她還小,未懂將壓力轉化為動力,此舉非常正常,就算成年人都未必個個做到

其實我囡囡已派了自己校網的第一志願, 因之前我已做定一些profile, 所以我只試試叩跨網的第一志願, 如ok係bonus, 唔ok我都已派倒自己校網的第一志願了, 所以唔會好失落; 我之前唔開心只不過是未見過囡囡有這樣的反應, 令我覺得意外啫.

navigator 寫道:

人的情緒有高有低,狀態也不可能一直都是大勇。此外,當突然感到了一些莫明的壓力存在,也會有所影嚮。我們大人自已對此都往往無法控制自如,又怎可對小朋友要求這麼高呢?這只是小事一椿!既然你自己都巳強調不介意能否取錄了,那麼我就不明白你還為何會如此地不高興呢?
‹ 上一主題|下一主題