用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 拉小提琴分享及交流part 2
go

拉小提琴分享及交流part 2   [複製鏈接]

請問校際小提琴grade 2, 速度最慢可以是多少? 我小兒年紀小, 不能拉太快, 但又怕太慢被扣分

謝謝

blackmamba24  份譜寫左係92, 你拉可以快少少OR慢少少既都唔會差太遠, 不過練習時最好拉慢D喇! 拉熟左先慢慢加快囉, 而家練緊66-70  發表於 12-12-14 10:28

回覆 31# wootaitai 的文章

wootaitai,

那你打算報grade 1 or 2, 我現在也正煩惱呢, 想聽聽你們的意見

bebebe12345,

Seeking your valuable comment, pls check PM.

Thanks

I hope each group number can be fewer too, otherwise, everyone play around 3 to 3'30", then it will take very long time to finish.

原帖由 jackjackma 於 10-1-20 22:19 發表

我仔仔都係中意快,夾琴時仲快,
佢老師都話要花D時間去練下琴,
驚到時仔仔拉得快追唔到,
佢仲話伴奏都唔易彈.
今次首歌好長,每場人數會唔少D?

不知道有沒有降級來比賽的, 那我們這些2,3 級水平也可以開開眼界.

Beetle,

I am doing the same way as what you doing for your kid.  Practise time always not enough my girl too.  She can only practice part by part.

原帖由 beetle 於 10-10-3 17:27 發表
Wootaitai,
多謝妳的鼓勵!老師要求囡囡換什麼類型的肩托呢?

練琴的問題,時間永遠唔夠用。如果要練完全部,起碼要三小時才夠,但囡囡每天只有一至個半小時練習。除左每天一定要練的東西,其餘唯有分成一半,今天練part A, 明天 ...

可否告知這講座和講者值得聽嗎?

原帖由 mayc 於 10-10-20 12:53 發表
香港青少年管弦樂團隊舉辦了一個家長講座
題目是:走進孩子的音樂世界--弦樂篇
日期:10月31日(日)
時間: 11:00am-12:30
地點:香港文化中心音樂廳後台7樓CR2

有興趣的家長可查詢:21532002 朱小姐
網址:www.myohk.com ...

bebebe12345,

小女最近學把位, 1, 2, 3, 4 把, 把位越高,可能小手指不夠長, 便把琴擺向側面而弄至斜弓, 尤其是g 弦, 平時的1把已基本沒有斜弓, 但上了把位後, 斜弓問題又來了, 不知怎麼辦?

原帖由 bebebe12345 於 10-10-23 23:51 發表
提二個字參考..........."凸肚"

另一問,孩子拉琴細聲否?全弓直否?

回復 lillymarie 的帖子

Lillymarie:
以我女兒的經驗,速度快要:
1)左手輕按,不要提得太髙
2)右手若分弓便用少弓,
3)先四個四個拉,便停一停,再八個八個拉再停一停,如此類推,逐漸加長!

看看還有否其他高人有更好的方法。

回復 wootaitai 的帖子

其實學頭兩年進度好像很快,滿足感多很多。而家就真係需要無窮毅力。

很有同感!!尤其右手的難度越來越高!!!

beetle  右手永遠是挫敗感的來源  發表於 12-1-16 22:24

回復 lillymarie 的帖子

有時琴小也有關係,我女1/4琴真的要很用心才做到details,個大仔用4/4,拉琴唔夠個妹叻!但琴邦到手,Dynamic change很容易做到!所以個女好'恨'換1/2琴,但老師說1/4對她來說還嫌大,當初不是摔壞了1/8,跟本不會那麼早換1/4,唉!有排等!

回復 tmlhk 的帖子

說起這首monti,  czardas , 我大兒子的基本功不好, 那段泛音拉得很辛苦, 還好最後有28分, 所以基本功太重要了!!!

bebebe12345  日子有功!  發表於 12-2-15 09:03

回復 bebebe12345 的帖子

上次看他表演不在狀態, 還戴口罩, 希望這次好些吧女

bebebe12345  他有心的時候,單是技巧已無話可說,華人中最賞心的二位中其中一位,玩野的時候,真是想.....
Brahms 3 是我的至愛,想聽一聽他現今表達的"蒼桑"!  發表於 12-2-15 08:00

拉小提琴的一般都用fix do, 彈鋼琴的都用movable do, 兩樣都會就最好了!!!

對這我倒不緊張, 基本功最重要, 可是又上學, 又課外活動, 回家做作業, 玩, 吃飯, 洗澡, 根本不夠時間, 好像昨天要溫習
測驗, 連琴 都沒碰!!!唉!!!!

回復 totochu 的帖子

Evah Pirazzi不是已最好了嗎? 有沒有用過olive gold e 弦 其他配用dominant弦

我用望遠鏡望好像類似鑲著貝殻面的裝飾,阿女話琴上有眼睛呀!好搞笑!

我睇剩最後一首Tzigane就走啦,怕第日起唔到身返學,但原來最後佢個琴勁走音,佢發燜憎仲蹬腳,睡落地,有冇人可分享?

marcuscyrus  係..成個訓地,仲要鄭慧幫佢拎返個琴,encore 左一首  發表於 12-3-19 14:15
lillymarie  咁搞笑?!  發表於 12-3-19 12:53

其實見佢昨晚經常Tune琴,就算中間有幾拍休息都調音,個琴唔穩定對佢演出真是影響大!替他滴汗!不過阿女睇得好開心!我估佢瞓落地純粹想搞氣氛啫!

marcuscyrus  聞說他常常都有這些浮誇舉動xd
昨晚佢好像有點燥  發表於 12-3-19 14:16

回復 bebebe12345 的帖子

Beetle;

今天女女學校請harry哥哥 吹直笛, 還吹她最喜歡的梁祝, 回來說也要學笛, 我說no 了, 現在兩樣已應付不了, 何況再來一樣 (她做野慢), 我叫她快些練好小提琴, 拉梁祝給我聽:)

beetle  如果妳囡囡去練的話,梁祝應該難不到佢噢!  發表於 12-6-15 23:33
‹ 上一主題|下一主題