用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 救救下一代
go

救救下一代 [複製鏈接]

港童的問題我個人覺得係唔可以莫視. 在著重孩子旁身學術技能多一點, 出色一點時, 切勿忘記教他生存技巧.
看見報導時, 我感覺安慰, 終於有人原意企出來正視呢個問題.

以前在精神科診所, 一到考試前後總有傷心的父母帶著精神緊張, 屈強眼神, 無精打彩的孩子求診. 離不開的問題係思覺失調, 有幻聽, 自言自語,情緒失控.

每每父母都說佢之前好乖, 日日都好正常返學放學, 自己溫書, 佢讀書好好, 有MUG獎MUG獎...................
到問你孩子有無其他課外活動? 什麼補習, 日文, 法文, 彈琴................一堆.
再加一句運動呢? 問10個有8個都 -O- 晒咀. 佢功課都好忙, 佢無MUG出街..........一堆理由.
通常我問到呢到,再問父母都比唔到什麼答案我. 我就叫父母出去等等,轉問小朋友, 答案精彩得多. 有D父母聽教, 明顯會在短時間內個小朋友有改善. 有D真係只可送個"唉"字, 浪費咗個小朋友.

而家仲多一班留學恐懼症的孩子. 父母打算送佢出國繼續學業, 先發現個仔MUG都唔識, 要迫佢短時間學會. 最後個細路嚇傻了. 對父母態度強硬, 頂咀, 失眠, 手震. 同個細路傾, 原來原兇是父母, 個細路驚MUG? 唔識認路, 因為父母車出車入, 否則有TAXI, 分唔到洗頭水同沖涼液, 唔識洗衫, 唔識煮嘢食, 包括杯麵. 唔識買內衣, 最離譜連衛生巾都唔識買. 我問過點解, 型型式式都有, 包括: 媽咪叫唔駛做,理掂D學業就得, 去超市都唔駛, 爸爸會買. 屋企有工人呀媽話要用盡佢, 有個串到, 呀媽話有學識有錢就有人幫我做唔駛學..............唉!最終呢一刻咪驚到傻咗.

父母們早知如今, 何必當初.
   0    0    0    0
QQ

回覆 1# happyvalley 的文章

加油! 就算遲都要開始. 同埋無壓力下的學習會給收得快d, 買本地圖比佢試下睇喇. 因為外地好多地鐵/地面都有地圖同車站圖, 識睇好好多. 因為以我經驗問路都未必識答.
QQ

回復 1# Imagist 的帖子

其實呢D說話我以前都比人話得多, 不過我當時運高聽唔到囉! 我覺得教仔女有好多方法, 但只唔係傷害到小朋友, 佢又安全, 你就要堅持自己的理念.
我個仔14歲喇, 超掂. 好的開始係成工的一半, 你要加油.
寵壞容易, 教養難.
QQ

原帖由 燁燁媽 於 10-8-31 07:38 PM 發表
我個仔8歲以前要人幫沖涼http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=583&cb=1111!
因為我放工放好遲, 返到黎佢已沖好涼. 其實我都覺唔多好. 但無奈我係同6299住...一講到比佢自己試下, 就會比人話 ...

其實你已經做遲咗,我個仔5歲就訓練佢自己用花灑沖涼,佢都試過用護髮素當洗頭水,初初叫佢開門沖,沖完要叫我入去檢查有無泡泡,最初幾日都要用水再沖下,然後話比佢知, 呢到有泡泡咁囉, 叫佢下次再細心D. 通常1星期就學會,然後教佢自己準備衫,同搽身毛巾用完要掛開吹乾,最後放D衫去洗衣籃。不過,都係個句,遲教好過唔教,同埋D長輩出聲或者老公出聲,我都會用好溫柔的語氣問: 吓! 你幾歲識自己沖涼? 你幾歲識埋台食飯唔駛人FEED呀? 通常D人就無聲出,以前奶奶成日彈我,個仔出街都要自己背包包, 返屋企又要自己飲剩樽水自己飲埋佢.......數不盡的不滿. 我都係講: 我見我老公咁獨立,我以為你由細就教佢做人要獨立,唔好吓吓靠人,咁奶奶你幫我老公背書包背到幾歲呀? HAHAHA~~你話佢GOOD再彈佢, 通常佢只不段話自己有幾勁就唔會再彈我囉.
QQ
‹ 上一主題|下一主題