用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 德國讀中學
go

德國讀中學 [複製鏈接]

我姑奶住在德國, 阿女想去德國讀書, 請問可以用親屬關係過去讀書嗎?  
   2    0    0    0

等我查一下國際學校資料

jj100c 發表於 18-6-28 07:33
回覆 Mendylai 的帖子

果邊D國際學校都唔平,我朋友全家移民,仔起初讀國際學校,後來都轉番local School  ...
想了解清楚, 如果姑奶在德國, 我女女過德國讀書都只可以入國際學校,不能讀 local school, 對嗎?

katrinafu 發表於 18-6-28 12:04
其實叫你姑奶問當地local school收生資料可能會較清楚, 問下授課語言是否全德文, 如果是全德文孩子又會 ...
我姑奶查過, 但我想自己查, 請問知道什麼網址可查到嗎?

bbdou 發表於 18-6-29 11:20
我仔在香港冇學過德文。因為舞校收的海外生全部都是只有幾個月時間就要入學,所以舞校同 state school 有 ...
咁好好喎.
但我有以下問題:
1. 為什麼你會揀去德國學跳舞?
2. 介唔介意話我知你仔仔現在幾多歲?  
3. 由舞校保送小朋友到德國讀書費用是多少?  讀多少年?
4. 同埋, 除了舞校, 請問還有其他專長可保送小朋友到德國嗎?  有網址可給我參考嗎?  我姑奶在 Dusseldorf, 唔知呢個地方有無呢?

bbdou 發表於 18-6-29 12:18
1. 為什麼你會揀去德國學跳舞?
沒有特別揀去德國,當時考了幾間在英國和德國的舞校,最後揀咗呢間
想再問清楚, 你說的德國舞校是你直接到德國找還是德國舞校駐香港辦事處?

bbdou 發表於 18-6-29 12:37
在香港直接上網找資料,篩選後自己寄資料和 video 申請,最後親身到德國 final audition,舞校在香港沒有 ...
清楚, 謝謝你的資訊
‹ 上一主題|下一主題