用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖嘉勒, 高主教和聖心
go

聖嘉勒, 高主教和聖心 [複製鏈接]

聖心不是英小,但私立部教深一級英文,小三多一科英文教的科學。聖嘉勒是英小,好似有法文學。兩間分別有直屬和一條龍中學,但中學ranking就以SHC好些,不過上中學的競爭比聖嘉勒大。

原帖由 coolchoir 於 11-10-19 18:22 發表
請指教, which one will you choose? 想知道多些, in case到時收咗,想只hold一間, 等自行津小result or knock door.
三間都係英小, 都是傳统學校, 邊間比較free呢, 大家鐘意邊間多D呢?點解?
謝謝! ...

我係聖心私小嘅家長,聖心的確較適合自律和專注力強的小朋友,因大多份老師都很著重上堂時的紀律,而且每堂成50分鐘,比起其他小學課堂時間長些。課程亦教得幾快,數學教快三分一學期,英文又讀深一年,所以能力高專注力好的小朋友自然佔優。不過在我做家長義工時接觸到的小朋友,大多聰明活潑。佢地英文堂係用活動教學,不完全跟書本教,數學堂亦有分組活動。至於測考,私小幾年前轉左以進展性評估代替測驗,每科都有兩至三次進評,時間係密但每次就測三至四課,到考試時就冇咁辛苦。主科嘅聽、講亦有進評。進評佔四成,考試佔六成,上下學期分開計算。

聖心係幾重視成績,但我覺得佢地有人情味,十分重視德育。我覺得係因為半日同校舍要同下午校共用,所以令佢地嘅課外活動發展受到限制,令人覺得佢地只重讀書。而且由於直屬中學係band 1A,所以小學課程亦不能太淺方便銜接。去年私小有七成入番中學,有10幾個入左女拔、英華、St Paul Co-edu等。

開唔開心要睇小朋友性格同適應力,我囡囡成績不俗有諗過好冇幫佢轉另一間名女津校讀小二,可以慳番D學費,但佢一聽就堅持唔肯轉,話讀得好開心,當然佢有時都會嗌辛苦。

其實學校網頁內有校務報告,詳列學校自評的優點和缺點,你可以參考下,不要盡信‘印象’和‘聽聞’。

‹ 上一主題|下一主題