用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 有關英華傳聞, 請就讀於英華的家長証實一下?! ...
樓主: him-mama
go

有關英華傳聞, 請就讀於英華的家長証實一下?! [複製鏈接]

I have 2 sons in YW now, P1 & P3.
Both of them haven't any academic 補習 outside so far.
Of course they have Music and sport class in school, they are very happy and enjoy school life.

以我的意見回答一下閣下:
1) 很適合
2) P1內聯網上有得查閱家課,但係你現在不能。是有點催谷。
3) 雜費當然有,但不算過份。有較多課外活動,另付費。
4) 是的,一定要選一種樂器學習6年。
5) 不覺得,因我細仔亦不算叻的一群,但仍很開心。

其實你又何需煩惱呢,一年4,000多人報讀,只收150人,即是差不多要嬴4千人,收了你才去想吧!當做練習面試,又不會影響你報其他學校的。當然,亦不雖要勉強。

原帖由 feipo 於 30-11-2011 12:15 發表
各經驗家長,

其實做媽媽對個仔有一定期望, 相信各媽媽有著一樣同感, 但矛盾的是要選一間合適的小學比兒子對日後成長非常重要, 我真的不想個仔讀讀下要轉校, 盞搞! 本人有以下問題:

1. 想問如小兒屬好動型, 坐唔 ...

Sorry, my typo, should be over 3,000.

原帖由 love_dreaming 於 2-12-2011 01:21 發表
有4000人報名?咁多?
‹ 上一主題|下一主題