用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 有冇小朋友係資優加亞士保加既媽媽?
樓主: CCHmama
go

有冇小朋友係資優加亞士保加既媽媽? [複製鏈接]

原帖由 ha! 於 10-6-24 08:51 發表
hkcindy,
都confirm了是資優異asperger?是否到5歲可以check IQ的了?

Hi HkCindy,

我小朋友(下個月五歲)同你小朋友都有些共同之處,佢又係好鍾意睇書,直頭有書連玩具都放底哂,坐定定依家又係睇ORT books up to Stage 8,我專登放慢唔買最後一個stage比佢,Enopi Maths都係Level 7, 佢自細可以從睇書自學grammar and tenses,就算教佢教一次佢就記得,又係超好記性,記得哂不同火車,巴士和汽車各種型號及特徴,但係佢講嘢好老積成個大人咁,固執和成日自己玩, 如一班同學仔gathering,佢好少同其他同學仔玩好耐,最多玩一陣又自己玩,我好擔心佢社交能力,上年去協康會Check就話佢唔係資優不過就偏高但又冇其他問題喎,所以我都唔知仲可以做咩Check?Any good idea?  Thanks.

回覆 1# hkcindy 的文章

Thanks hkcindy.  我會再次同健康院姑娘講吓, 因為她在四歲check eyes時話我個仔一d都唔似係亞士保加喎!?!
‹ 上一主題|下一主題