用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Joyful World 心怡天地國際幼兒園暨幼稚園(荃灣) ...
樓主: tcmkhksar
go

Joyful World 心怡天地國際幼兒園暨幼稚園(荃灣)   [複製鏈接]

lingan 發表於 12-8-23 13:03
Hello beirut,
我都係group 2 喎。
我都係好多野未齊呀,未有family photo, 搞左成朝先叫做有張後備uniform ...

唔洗客氣啦 大家互相幫忙麻 hehe~~

有張sheet(清單)上面寫晒 orientation day 要帶d乜架, 印象中有一套寫好晒名的後備衣服/室內鞋/3張相片/家庭照等~~
你要學我咁 一得閒就用手機影多幾張 family photo 存定貨~~ 因為遲d學校係會每個月問你交一張的 當交功課咁 多幾張係手先有貨交 haha~~

引用:Joyful+World系咪會喺沙田開新幼稚園?N1+o

原帖由 mylene1980 於 12-08-29 發表
Joyful World系咪會喺沙田開新幼稚園?N1 or K1???有無家長知道??
我係前幾個reply咪講左

lingan     係囉...  發表於 12-8-31 15:28

Hihi~~ Any classmates in pm Iceland class here?

回復 littlehead_mama 的帖子

呢幾日係我老公陪仔仔返 (好似得佢一個係daddy陪) 佢話知你囝囝係边個..... haha~~

回復 littlehead_mama 的帖子

我都好想好想陪阿仔開學 可惜工作很忙 老細唔批假 惟有 daddy 陪佢~~  我老公話剛才佢有少少眼濕濕咁啦 不過我估大多數都會喊 始終第一次離開家人咁耐 正常的~~~

lingan 發表於 12-9-6 10:59
Yes, Rainforest 班小朋友真係幾叻叻。昨天因我係最遲接阿女,佢最後一個走但好心急想快d走,所以接到佢果 ...
當然啦 佢地好醒架 經過昨天一役 佢地知道父母一齊返到學校後 會留低佢地自己走 今日一定有戒心~~  我今日叫工人姐姐要恨心d 一入去就轉頭走 唔好同佢講byebye  但我諗仔仔一定都會叫到拆天咁 hehe~~

我囝囝由返學開始 回家一睡覺(不論午/晚) 都發惡夢 好驚尖叫大哭 同埋這個星期脾氣好忟憎好燥 勁痴身(以前無咁利害的) 好似好無安全感 今日仲唔肯著鞋唔肯出門口返學....  令我有點擔心 係唔適應 還是學校裏有什麼令佢不安~

大家有無咁既情況呢??  是否太細返學真係咁驚?   其實我己經由返學開始 每天播學校的DVD俾佢睇 想佢對學校有歸屬感多d

lingan  我女好似脾氣大左。訓又無乜野喎,都幾正常。  發表於 12-9-10 17:42

cmy2010 發表於 12-9-10 14:00
回復 woodstock723 的帖子

我囡11月先返joyful, 但我而家有俾佢上冇家長陪的學前適應班. 自從佢上左之後,  ...
插班生..... 好似連一次家長陪上堂都無的 你做得對 預先多d同佢上playground practice多d~~  我都好希望只係時間適應問題啦 否則真係好頭痕~~  
頭兩天家長陪上課時 有一個外籍同學 成日搶我囝囝玩具又打人 個家長完全無出聲糾正 我老公話因為唔想戒入小朋友圈子 想佢地自行解決 所以唔太過份都無出聲..... 我怕佢係因為咁 有陰影唔想返咋 加上佢又未識講野 有問題都唔識表達 >_<

kayla1123  阿囡唔開心望住佢.  發表於 12-9-19 00:11
kayla1123  我知你講邊個. 因為我1/9一齊見David, 佢係咁搞我個袋, 家長又無理.  發表於 12-9-19 00:10
kayla1123  唔開心咁望住佢, 換轉係平時的她會發佢脾氣,唔知點解佢好. 不過好彩無, 否則留了一個懷印像給老師就唔好.  發表於 12-9-19 00:09

WBBLF 發表於 12-9-13 01:43
由開學到現在,仔仔都無喊過,越來越鍾意返學,d書比佢睇到爛咁制,日日又要不停咁播埋隻DVD,唔比我睇劇集 ...

你小朋友係咪大仔?? 好叻仔呀!!!!
唉, 相反我個仔 一知要著校服 就喊晒口 又返抗 我工人姐姐都搞佢唔掂 日日好似打仗走難咁 出到 lift 口著褲 在 lobby 著鞋 仲要"夾"住佢返學 因為佢會中途"著草"~~~  但又好奇怪 接佢放學時 總係好開心的 回家又鍾意睇DVD和課本 但由於佢未識講野 我完全問唔到任何野!!!!  班主任又完全唔俾comment 我都唔知佢返學返成點 @_@

zoewsw  如果讀N班, 班主任會打手機話你知當日小朋友情況; 或者你可以喺手冊度問班主任架~  發表於 12-9-13 12:18

Zoewsw:  無呀 返學快兩星期 一個電都無收過 聽講 rainforest 果班主任 係每日都update情況俾家長知 但我囝個班主任 只係第一日寫過 之後個人就好似人間蒸發左咁~~

zoewsw  好似見過有張通告, 或者係information pack有寫pn班嘅老師第一個星期會每日致電; 第二個星期會隔日致電......  發表於 12-9-14 00:57

cmy2010 發表於 12-9-13 14:31

woodstock723, 我就係怕我囡到時插班返學會唔適應, 又冇我地陪時會喊, 所以俾佢 ...

嘩 你都好 個女識"講"咁多借口 我個仔到今日26個月都只係識講3個單音字咋 己經每晚返去同佢"洗腦" 但佢就只識眼光光攤開手仔望住我 都唔知佢明唔明~~  我之前寫過手冊 但老師無咩feedback 昨晚再寫 睇下會否有多d野講.... 我覺得係個别老師態度的問題 聽其他 mama 講 佢地的班主任都幾有 heart 真係日日寫架 有d仲打埋電話 我就咩都無~~

beirut 發表於 12-9-13 22:49
Hi woodstock723, 不如你打個電話比學校,了解下小朋友返學既情況。Iceland班主任是....?Ms Gaby 同ms Elen ...

I wrote on the handbook for asking the status last night, finally the teacher wrote something's for me, but it seems that he only reports on requests.

WBBLF 發表於 12-9-13 23:59
我自己凑返學放學,Ms Gaby每天同我傾返仔仔旣情況,又提我有咩注意既地方,有咩要教仔仔自己做,仔仔勁鍾 ...
你地有個咁好的班主住 真幸福呀 可唔可以轉班架~~~  我今日call校長 問佢點解班主任從來唔update家長 佢話會同老師傾下 咁我話 其實我不要求每天老師call我 (可能男人唔鍾意打電話) 但起碼update student handbook 俾我知道下仔仔返學情況 學左d咩 因為我仔完全未識講野~~

回覆:心怡天地國際幼兒園暨幼稚 ...

奇怪我仔今日換左便服回家 工人話老師說 今日在校玩水濕左校服 ..... 手冊又係無update 同校長反映完 都無改善 仍然是無同家長交流的 sigh

引用:回復+woodstock723+的帖子Hello,咁遲先入

原帖由 YVONNEKYW 於 12-09-17 發表

Hello,

The teacher only gave comment on the 3rd day, then the other comment is "no more diaper in school, pls re-fill tmr"  

引用:hello...我個仔十一月interview喇 希望成功

原帖由 mikawong 於 12-09-17 發表
hello...我個仔十一月interview喇
希望成功!!
我都聽我朋友講mr david比其他老師差d....
Good luck, hope to see yr kid in Joyful~~~

mikawong  多謝你~我都希望我BB成功^^  發表於 12-9-20 22:16

DJI 發表於 12-9-24 14:24
Anyone who want to join the Facebook group, please PM your Facebook email to me so that I can add yo ...

I have got your reply, thx a lot~~   However, it's your personal FB, not a group for discussing JOYFUL, right ??   Anyway, I accept your request, nice to meet you ^_^

(唔怪得用
"Joyful World International Kindergarten 心怡天地國際幼兒園暨幼稚園"  SEARCH唔到)

lingling豬 發表於 12-9-24 22:35
請問pm班放學是否準時4點半放?定會遲一兩個字放,因阿仔11月先返,我怕我放工接5切仔仔!最遲幾點要接走佢 ...
佢係逐班放的 故有先後之分 好似日日唔同的...... 其實遲少少應該學校唔會有問題 只係個小朋友見住同學仔個個走晒 得番自己 會好驚OR好唔開心~~   

個個去晒 FB GROUP 度傾, 呢度變得靜晒添~~   

昨天收到阿仔9月份在學校做的工作紙 雖然應該好少野係佢自己做的 但我覺得好得意 會KEEP番遲D俾佢自己睇番 HEHE~~

sysy474  Joyful 課程淺嗎 ? 中英文程度 ok ma ?  發表於 12-10-19 05:26

lingan 發表於 12-10-4 13:53
我中意佢印左個手印再貼眼鼻咀果個,仲有個大大書包又係好搞鬼。最初仲諗緊係唔係要keep返,不過佢派得俾我 ...
如果唔係派回來 我根本都唔知阿仔在學校做過呢D野..... 唉~~  前兩日阿仔都換左褲回來 我叫工人姐姐接放學時問下咩事 先知原來學校教緊佢地戒片我地呢班既家長真係完全一頭霧水架~~

lingan  教緊戒片又真係唔知喎。  發表於 12-10-5 09:49
‹ 上一主題|下一主題