用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 2021成績比較: 港同 VS 培僑
樓主: 吹水怪
go

DSE 2021成績比較: 港同 VS 培僑   [複製鏈接]

兩間都是非常好的學校,兩間5+差不多(接近30%),估計4+也差不多(接近70%),這成績Bancd 1B左右吧。
一條龍學校來説,這兩間有這成績也算很不容易了。
往年港同中一還會對外收一班校外生,都是Band 1生,生源非全來自港同小,培橋印象中是全部平行直升,還是有點分別,有錯請指正。

cxyu841216 發表於 21-7-22 13:57
港同4+以上成績同培僑差唔多,但整體5+比培僑高,有34.5%
28.7% vs 29%, 好像沒分別

PeterWong2021 發表於 21-7-22 17:42
3322+33↓

好難想象3322% vs 3322+33% 可以相差咁大
始終係一條龍,學生差異一定比Band 1A英中大好多,原校港同小學上來的應該參差不小,不過聽說中一向外收的那一班外校生收得好好,如果唔駛收曬港同小的,多收外校中一生,相信就唔會有呢個情況。所以培正連自己最差個20%小學生都唔要啦。

PTL_L 發表於 21-7-22 18:27
唔係,港同小好難考入,過5關斬6將㗎,有機會連細佬妹都唔收返,應該仲有網友細既等緊offer ...
去到小六就band 1,2,3都有,書院要硬食

Raccch 發表於 21-7-23 11:37
回覆 吹水怪 的帖子

睇成績好似差不多,但係EK評價就港同受歡迎好多,感覺培僑可能因為立場問題令好多家長 ...
是各有捧埸客,培僑每年小一報名人數也是5000多人

poonseelai 發表於 21-7-23 12:59
近年港同在 EK的評論, 感覺係愉快學習又有好成績,之前又有狀元,dream school 啦,如果睇返近幾年數據, ...
是的,DSE考得好,又賺了12年快樂童年。其實,培橋用家也差不多的,培嬌也一樣sell愉快學習的。

hkpapa852 發表於 21-7-23 15:41
培僑原來DSE選修科得:

Phy
這個我知道,還有中史,歷史,中國文學,M1,M2

讀這些一條龍學校,起碼小學冇乜壓力,有愉快童年,可直升一間非常好的中學,夫復何求。而中學在接收全部小學生的情況,學生參差不齊,有此成績,成績甚或比不少band 1學校更好,也難能可貴了。

hkpapa852 發表於 21-7-26 21:31
兩間培僑都係同根生,一丘之貉而已
感覺上想借機抹黑培橋書院播
‹ 上一主題|下一主題