用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會荊冕堂士德幼稚園 2010-11年K2良善班 (2009-10年 K1喜樂班)
go

2010-11年K2良善班 (2009-10年 K1喜樂班) [複製鏈接]

我大孖係喜樂班小羊組,佢搭校車都好開心,返學都無喊,可能之前返了成年nursery,所以都適應到學校生活!多多指教!

新在職媽媽,

佢係上午班!

kerrykelvin,

你好呀! 被你點相o添! 新生遊戲日因為校車遲到, 所以我地成9:15先至返到學校, 一入到大堂見位就坐, 原來有分和平班及喜樂班, 因為我地要求學校將佢地分班, 所以即刻拿拿林走過去對面和平班, 真係好瘀呢!

其實係星期六家長日當日,參觀班房時貼有小朋友張照片既枱有寫架, 我囡囡話天諾都係小羊組,唔知佢有無講錯呢! 你試下問佢呀, 除了小羊組,還有小兔組,小象組,小熊組(哈!我個囡話我知, 唔知係唔係真呢?!)

我囡囡都好少講學校事給我知, 剩係知佢地茶點食餅乾囉! 真係俾佢地激死!

新在職媽咪,

阿囡話3個人分享食一個蛋撻, 大孖好似無事喎! 我囡囡叫曾博靖, 你個小朋友呢?

呢排d病真係好犀利, 大家take care!

coco_hui,

你仔仔又係小羊組!

兩個女都有唱俾我聽, 歌詞大致係:
太陽佰佰, 太陽佰佰, 你去咗邊? 你去咗邊?
快d快d出黎!快d快d出黎! 照著我! 照著你!

"唔想阿仔係屋企成日睇電視, 而且嫲嫲對囝囝又千依百順, 所以返學好過!!" --  極有同感! Yeah!

啟朗媽媽,
我都覺得返過n1會易適應d, 上年佢地都係返屋企樓下既啟思,貪佢夠方便,8點55分落樓都得!

我想問你地1/9老師有無打電話俾你地講番囝囝/囡囡係學校情況呀?

當日好似係黃老師打俾我話囡囡同另外一個同學仔有少許爭執,好似係食完茶點,同事仔想攞靖靖既餐具(我估佢想幫手tidy up),但靖靖以為有人搶佢野,所以哭起來,期間可能有少許碰撞,老師問我佢有無事!

而細孖老師當日下午都有打電話俾我,佢話細孖係學校好乖,無扭計,食野都ok!(佢係屋企係超慢呢!) 但老師話佢唔算快也唔算慢啦!

新在職媽媽,

你囝囝講啱咗,伸脷係細孖,而後面係大孖靖靖呢! 原來佢係學校只係同女仔玩, 我真係唔知喎!

等我今晚問佢知唔知邊個係戴嘉倫先!

原來你囝囝坐係靖靖隔離, 佢塊膠片係butterfly呀,當日係爸爸陪佢, 我就陪細孖!

我都唔好意思, 阿囡好易喊,唔知有無嚇親你囝囝呢!

coco_hui,

靖靖今日有返學喎, 可能佢講緊第二個! 唔好太擔心啦, 佢兩姊妹初時返n1又係喊到死, 因為以前返playgroup有父母陪, 一下子無父母陪佢地上堂, 真係需要時間適應, 小朋友有得玩好快就無事, 開開心心上學去!

我兩個女係成幅圖塗上顏色, 佢地太多心啦, 真係俾佢地激死!

下星期五學校開生日會, 記得著便服返學喎! 兩姊妹好期待呢!

唔知道唔係生日既小朋友, 可否帶小食(如曲奇餅)給其他小朋友分享呢?

"你地既小朋友有冇話老師叫唔好圈英文老師住呀?? - 阿女無講喎! 佢都認得Mr. Darryl, 所以我照俾佢圈囉!

新在職媽媽,

我同老公都有報義工呀, 想多些參與囡囡學校工作!

我報了教具/教材製作及畢業禮服裝製作/加工, 而老公報了拍攝/攝影!

好彩佢唔係同我個囡講啫!

我都希望學校攪k1旅行,最好可以家長陪,大家到時可以相認嘛!

我估無中秋活動(除咗下星期食月餅外),我見其他學校上星期已叫小朋友做環保燈籠,但我至今仍未收到任何通知要做燈籠或有中秋晚會活動!

我對孖女都要我講故事, 有時一講便4-5個故事, non-stop! 但我有時會叫佢地自己作故事給我聽, 輪流一人一個(當然自己都有份參與), 比創作空間佢地, 講完會拍手以示鼓勵, 佢地會say "多謝讚賞"(以前學校教既禮貌應對)

"不過唔知點解學校聽既故事佢一個都唔記得...講唔番俾我聽既" - 阿囡都唔會講學校既故事俾我聽, 唱什麼歌都唔會講, 叫佢唱就話唔識唱, 但佢地會突然間唱出來!

kerrykevin,

我地屋苑係今個星期六會有晚會, 有攤位遊戲,手工示範..., 我唸住帶佢地落去玩, 大家揍熱鬧嘛!

我對孖女2歲半時已打!
‹ 上一主題|下一主題