用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 開學十幾天,你地和囝囝囡囡都適應嗎,有無咩問題? ...
樓主: 羊咩咩太太
go

開學十幾天,你地和囝囝囡囡都適應嗎,有無咩問題? [複製鏈接]

Re: 開學十幾天,你地和囝囝囡囡都適應嗎,有無咩問題?

我個囝的學校今個星期已經要英文默書,仲要默10句但有些字是重覆的,今個星期都未算辛苦下個星期要中英一齊默,中文是2篇課文,但不知是否抽其中一課默或二課默晒?
還好是他在幼稚園已經要默書暫時還應付得到,遲些再深些不知怎樣   

judy_cheung
我囝囝是讀深水埗聖紀文小學,是期5剛剛默完英文我問呀囝是否默晒10句他說是,以下是他剛默完的英文:
1)Good morning,sir.
2)Good afternoon,Miss.
3)Goodbye,class.
4)What is your name?
5)My name is Ben Wong.
6)How old are your?
7)I am six years old.
8)How are you?
9)I am fine,thank you.
10)Nice to meet you.
幸好下個是期的英默有與今個星期句子有幾句是重複只須串幾個生字便可,如果唔係中英一齊都幾慘   
judy_cheung 寫道:
[quote]
辛巴媽咪 寫道:
我個囝的學校今個星期已經要英文默書,仲要默10句但有些字是重覆的,今個星期都未算辛苦下個星期要中英一齊默,中文是2篇課文,但不知是否抽其中一課默或二課默晒?
還好是他在幼稚園已經要默書暫時還應付得到,遲些再深些不知怎樣   

請問邊間小學?咁快就默書?仲默咁多?我都暈la~~      [/quote]

judy_cheung
第一課我要上學了
爸爸笑,
媽媽笑,
小貓也說妙.
真開心,
我要上學了.

第二課我的學校
老師.您好!
同學,你早!
大哥哥,你真高!
逛逛大操場,