用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 軒小(下午)VS€蔡繼有,你地會如何選擇??? ...
go

軒小(下午)VS€蔡繼有,你地會如何選擇??? [複製鏈接]

[quote]原帖由 icq123 於 10-12-17 14:12 發表
Hi icq123,
其實兩間學校的模式完全唔同,軒小是傳統教學而蔡繼有是活動教學,你最好是先決定你個小朋友適合讀那種模式,如小朋友肯坐定定又喜歡閱讀和肯自己做功課,就揀軒小比較適合相反好似我個仔連坐都坐唔定又冇耐性,咁傳統教學就未必適合啦!有時真係好睇小朋友本身的性格......
另外想問吓你知唔知今年蔡繼有幾時放榜呀?我在BK上睇過,好似冇乜人提喎!係唔係已經in晒啦。
謝謝!

[quote]原帖由 icq123 於 10-12-18 10:08 發表
Hi icq123,
係呀!我的小朋友巳完成了CKY的2nd interview正在等結果,暫時亦未決定會唔會讀,如果有幸被CKY取錄,因為在今年考小一,競爭實在非常之大,所以是學校選擇我們而不是我們選學校,雖然巳有直資offer但也不是最心儀的。
你的小朋友呢?是否在自行巳抽到軒小,還在等CKY的結果,請問你的小朋友還有冇別的offer呢,同埋你是住在香港區定係九龍區?因為揀學校除了理念,住得近唔近亦係考慮的因素,其實每間學校都各有長、短處只要適合自己個小朋友便可,唔需要埋會其他人點講?現在你做選擇的學校都巳經是很好的學校了。你同意嗎?

[quote]原帖由 icq123 於 10-12-18 13:13 發表
Hello icq123,
原來你是放棄TSL而選擇軒小,既然決定了為什麼又要後悔呢?唔好介意想知道CKY的2nd int你小朋友是第幾批見的?
‹ 上一主題|下一主題