用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有關york
go

有關york [複製鏈接]

回覆:sharons 的帖子

PN全部係國際班,冇主流的。

回覆:有關york

囝囝都係讀緊York PN, 都順利入讀首選國際K1下午班。囝囝班大部分都係國際班K1, 只有少數自己選主流或細B,所以被派主流。

樓主如果真係想讀國際班,不如寫信俾學校。

收PN時已講得好清楚係直升K1但唔保證一定係升國際班。

入學時已說明係邊個校舍上堂係學校安排,冇得選擇的。如果唔鍾意York有好多campus,可能年年唔同campus番學,禁就唔好讀York咯。Stanford個Campus, york已經有註冊York international pre-school,所以都係York  campus之一。

唔好意思。請問邊度有講如肯轉校舍,就可以入讀國際AM?

囝囝係現屆PN生,2012年9月份申請入讀2013年度PN.面試前有去簡介會,校長係有說明唔保證上K1國際班,只係保證一定有K1學位。可以係主流或國際。如果你是用家,2013年11月份都有收到學校發出會為PN學生保留K1學額通告,和家長回覆選擇國際班定主流班。通告亦寫明K1國際班學額有限,學校會跟家長意願和小朋友校內評估安排入讀國際或主流班K1。

呢兩個星期,我只知道有媽咪嘅小朋友同囝囝一樣2012年申請2013年度PN時沒有PN offer, 只有2014年度K1 offer. 學校call佢地話姊妹學校stanford有K1學位,問有冇興趣插班K1.佢地都係2011年出生的大B,已經滿3歲。如果佢地願意的話,可以為佢地小朋友安排9月轉番York 國際AM. 由於呢批小朋友大部分已經係其他幼兒園讀緊PN,相信唔會太多人有興趣呢個安排。呢個我只係聽番嚟,因為囝囝已經讀緊PN, 亦有K1國際班offer, 所以詳情不太清楚。

如果你想全英普,禁當初就唔應該選York. York嘅國際班PN到K3都係英粵,唔係英普。
囝囝讀PN, 學術進度我十分滿意,無論中或英或普通話。

我考咗3間唔係龍校,主要因為平啲啲學費同自己好鍾意(仲要離屋企好遠,遠過York),但論課程深度,語景和學術,都係York比較好。其實我知班中都有同學考其他K1,主要都係target龍校,或有大囝大囡讀緊,心態都只係考到就考慮轉,而唔係對York PN好不滿。

如果York PN唔係你所預期,又覺得自己小朋友超叻要讀間好深,不如盡快轉校搵間合適㗎啦。

呢度York嘅家長包括我,都應該唔係盲目support York, 只係講番so far滿意。間間學校都有自己課程編排,間間唔同,如果禁鍾意你講個間又夠深又夠平,禁點解唔轉呢?

‹ 上一主題|下一主題