用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York interview !
樓主: cobeyan
go

York interview ! [複製鏈接]

回覆:York interview !

應該冇所謂。我上年係我和婆婆同囝囝interview.

回覆:alpo1122 的帖子

上年係可以俾我同婆婆一起入去面試室。每間面試室In三個小朋友,有兩位老師。面試室有玩玩具區,然後每位小朋友輪流到有其中一位老師interview.主要小朋友做指令,我坐隔離但沒有幫忙。In完後,小朋友會回到玩玩區繼續玩,然後我又單獨到另一位老師面談,主要跟問卷資料了解小朋友日常嘅嘢。完成後,要等3個小朋友和家長都完成兩邊面見,才一起離開課室。而婆婆雖然和我們一起入面試室,但全程都係企一邊。如果父母一起去,可以選擇一個和小朋友面試,另一個和另一老師面談。所以應該一個人或兩個人和小朋友面試都冇所謂。

回覆:Evachau 的帖子

原先老師用廣東話問我囝囝,但見囝囝冇咩反應,於是問我小朋友會唔會要用英文,我話英文好啲,老師又轉英文問,我囝囝就順利完成指令。我囝囝係大B, 上年面試時係唔識講嘢,好多學校老師一見佢唔識講嘢,已經冇心機In佢。仲有某啲幼兒園老師同我講囝囝唔識廣東話,唔會有學校收佢。唯獨York個老師好有心機引導我囝囝完成所以指令。呢個亦係我對York改觀嘅原因。之前我一直都冇諗讀呢間,Daddy話唔同我地interview, 我仲帶婆婆去見識下。

回覆 sakbbjaijai 的帖子

有好媽咪批評學校似補習社. Wall & Board咩都冇, 都唔似幼稚園. 我上年interview時都冇留意. 入咗學發現York 7-8成教材用大電視教學. 呢樣有好有唔好.

回覆:tongtongwhite 的帖子

K1你去到九龍塘名幼仲跨張呢。冇禮貌的,打尖的,內地的,冇處不在。

回覆:pakyin1108 的帖子

唔鍾意間學校,學校做咩到係不知所謂。鍾意間學校,冇論間學校咗咩都會話好。

人嘅本性就好係鍾意占有,唔理37,21霸咗先,所以點解見人排隊就會唔理係咩照排。多人爭嘅學校越多人爭,因為好大部分人都只係聽人講好,但答唔出有咩好。

回覆:phonengan 的帖子

你覺得會有咩用意?

正常Special K1係俾超細B. 2013年9月入學Special K1原本應該係2010年 11或12月的BB, 但應該有好多2010年細B有K1 offer或一啲名幼PN offer, 所以最後冇入到York Special K1. 因為Special K1有位, 所以就轉咗一部份原本有PN offer 2011年1月B到Special K1了. 名義上好似讀咗兩年K1, 因為2014年9月都仍然係入讀K1. 由於Special K1都已經納入幼稚園部 即係York International Kindergarten, 所以repeat正常K1就唔需要評估了. Special K1學費亦係K1學費. York PN係under York International Child Care Centre, 唔係幼稚園. 所以如果要入讀York kindergarten K1係需要校內評估, York PN 學生雖然係優先入讀幼稚園部但唔一定係國際班. 我諗有冇special K1俾1月B,好睇有幾多之前一年細B confirm讀Special K1.

我囝囝係2月B, 上年都知有special K1, 但問過學校2月B一定唔可以轉,因為唔可能等到10月或11月先開學 (未足兩歲8個月讀K1). 正常PN,K1係8月開學. 我都唔開心因為special K1學費平過PN, 不過冇計,唯有讀番PN. 好彩評估後都順利入到國際班因為阿囝英文溝通較好.
‹ 上一主題|下一主題