用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 08年小一 part II
樓主: TINGMUM
go

08年小一 part II [複製鏈接]

原帖由 principal 於 09-10-9 14:10 發表
Little_Princess,

TOBS stands for "Test On Basic Skills".

哈哈~都係principal答得好~~果然係"e-principal"~
阿女讀左一年我都唔知,only知道係小測~

heidikl & principal,
好多謝你地分享~~

其實我都覺得而家既電視根本唔適合小朋友睇~教壞哂!!真係少看為妙~~

我會試下heidikl的方法,叫她在一個range內find out mistakes~我好多時都係直接講俾佢聽邊到錯~lee個方法的確可訓練佢自己checking~many thanks!!

睇書我就唔擔心既~阿女係好鐘意睇書ga,可能因為我同佢爸爸都係啦,所以佢都被感染~我地好多時搭mtr時,3個齊齊睇書~

另外關於公文我都有d分享既~~我自己曾經做過公文既導師~當時我係教英同數~其實我都覺得數可以唔需要,因為佢只係不斷重覆操練~自己買練習都得啦,用不着花錢學~英文方面,佢套教材其實唔差,循序漸進,但就真係要睇番個別教室既導師,我以前係會幫佢地go through 一至兩次,的確佢地可以學到不少生字,聽說讀寫都能做到~中文(普通話)方面我就冇教,但我知好多教室都係請個北京來的老師教中文,d音好正~但我都係個句,要注意個別教室既導師~我有朋友現在是何文田一間公文的老師,佢話個到既導師都好叻~但係d part-time既就麻麻地~~順帶一提,下個week好似有免費試堂~(我朋加說的,我不是賣廣告)

lee一個星期,我覺得我似入左地獄,上個星期六,阿女爸爸帶左阿女食日本鐵板燒,結果出事,阿女又吐又瀉, 半夜仲發高燒,即刻睇醫生啦,以為佢會冇事,點知到星期日,佢燒一直冇退,結果我就送左佢入醫院, 到星期二先出院,個幾日我都起醫院陪佢,真係擔心死我,雖然出左院,但其實佢到今日都仲有瀉,醫生就話要佢瀉哂d菌,所以冇藥俾佢止瀉,睇見佢真係好慘~so測驗,冇lu...老師話補測只可以係今日測番昨日的,但我女聽日都唔知番唔番到學,所以數同常識都冇得測,冇哂分~浪費哂之前所溫既~  
唔知點解阿女今年特別多病??

多謝各位既祝福同安慰,如無意外,我個女應該可在星期一返學~~lee2日佢識笑,應該係冇事了,鬆一口氣
老師都話唯有考試努力啦~~
阿女依然係俾careless mistakes害左佢,GE個份卷我數到有10分係COPYING MISTAKES!!!!  

topic沈底啦~~去哂邊呀~~
近一個月真係透唔到氣呢,個個week都tobs~~
黎緊又考試啦,各位努力~~
仲要準備朗誦...我都冇點理佢tim...
‹ 上一主題|下一主題