用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三應該怎樣選科
樓主: longhey
go

中三應該怎樣選科 [複製鏈接]

你地好..... 我女都係今年選科, 她想讀 BIO AND ACCOUNT OR 管理, 但呢幾科都係熱門人選!! 就是按成績而定, 她在英文中學排行中間, 所以有點兒WORRY, 希望一切順利啦! 希望大家的子女都選到心儀的科目! ...

回覆:中三應該怎樣選科

如果生物和會計

如果將生物同會計一齊讀會否怪怪地?但我女又好有興趣揀呢二科,放了第一同第二選擇!

未揀科之前都冇禁驚,阿女填完之後我幫她分析後再排過!之後有些心驚驚!哈哈!唔知有冇得再揀!^^

Ahling2004 發表於 12-3-22 09:48
個仔之前明明好肯定已選中,西史, 依家又改變主意. 再問佢有咩其他意願, 又話唔知.  完全無個心去真正諗下自 ...

呢d就真係你心急過佢, 佢一d都唔緊張! 我女平時係無咩主見, 選科前唔緊要, 但一到選科呢幾日就問都唔問我意見就自行填了, 到我去問她時佢話得架啦, 所以佢自己填就要唔可以後悔了, 做媽媽我只能給好意見好, 聽唔聽由佢, 有些事情係唔到我地去控制的, 有時跌下跌下先會長大的! 我相信長大後知道都仍可以進修的,  讀書無分年紀的! 我有幾個朋友都係出來做野先讀到大學同master! 現在搵好多錢呀!

BBHim 發表於 12-6-19 10:53
回復 antia 的帖子

請問選科是成績好的學生行先, 咁入間名校成績是中間位置, 米會比人揀晒先囉 ?

這個都有咁既可能, 如到中學, 最好有排行全級50-60名以內, 咁你選擇性會較高!!  因有些是只開1班-2班, depend on 咩野學校! 最好有選中學前搜尋多些資料會保險些!  

BBHim 發表於 12-6-19 10:59
因我囝話要讀理科, 我聽聞理科好多人爭 ?

係呀, 基本上叻的學生大多數選理科!!   不過我女只喜歡 生物!!

可否宣佈下選科結果! 我女好開心, 入了第一志願!

回復 cheesenut 的帖子

都有很多WOR...........GOOD CHOICE.............又可以做醫,護, 又可以做藥劑師, 又可以做埋工,老師等, 大扎選揀, 不過最緊要攪店好中,英,數,通識........呢幾科唔好都唔駛諗讀大學
‹ 上一主題|下一主題