用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 還是選科問題
樓主: samyho
go

還是選科問題 [複製鏈接]

引用:一定一定一定是化學和生物啦!就算失手,也

原帖由 ElizaW 於 12-07-03 發表
一定一定一定是化學和生物啦!就算失手,也可因為有化學而唸藥劑學!醫學院揀人時,如大家都6科5**,一定先 ...
如果做物理治療師可否只選生物?因她另一科想選會計!萬一生物讀唔掂,都有另一科選擇!對嗎?

引用:小女揀物理仲因為讀得比生物好,比如以50分

原帖由 samyho 於 12-07-08 發表
小女揀物理仲因為讀得比生物好,比如以50分總分,她隨便睇下物理就到44~46再認真D就有48分以上,但生物就要 ...
我女其實chem 有五點幾六點分!生物都系五月分多d! 但最後揀左生物!但又不㨂化學!她說只對化學同會計有興趣!其實我想她揀化學同生物!唉,女大女世界!真系逼唔到佢

引用:Quote:原帖由+samyho+於+12-07-08+發表小女

原帖由 antia 於 12-07-08 發表
我女其實chem 有五點幾六點分!生物都系五月分多d! 但最後揀左生物!但又不㨂化學!她說只對化學同會計有興 ...
Sorry Revised - 我女其實chem 有五點幾六點分!生物都系五十分多d! 但最後揀左生物!化學高分些!但又不㨂化學!她說只對生物同會計有興趣!其實我想她揀化學同生物!唉,女大女世界!真系逼唔到佢 !個人認為會計是商科加埋入去怪怪地!加上化學叻可以更多選擇!想問如只讀一科理,是否不能做物理治療師or 葯擠師?

引用:Quote:原帖由+antia+於+12-07-08+發表我女

原帖由 antia 於 12-07-08 發表
Sorry Revised - 我女其實chem 有五點幾六點分!生物都系五十分多d! 但最後揀左生物!化學高分些!但又不㨂 ...
Sorry, 又打錯!化學系五十幾至六十幾分

我女只選了生物..........但她是想做藥劑,  我諗佢都係十下十下..........唉!

我是係YAHOO 找的,
理大有物理治療呢一科, 如果想從事物理治療行業可以讀呢個課程. 入學基本要求要中英文最少第3級, 數學、通識及最少一科選修科最少第2級, 生物/包括生物的組合科學較優先.!
香港只係得港大及中大有醫科讀. 中大醫科要求中英數通識加兩科選修科全部最少3級, 其中一科選修科必須是生物/化學/物理/組合科學. 港大要求中文加兩科選修最少第3級, 其中一科選修科必須是化學或組合科學(含化學), 英文須達最少第4級.

不過, 只係僅僅符合入學要求, 入到機會係近乎零. 例如現時醫科基本要求係中化及最少3科AL E加英文最少D, 但實際收生係收高考起碼幾條A及B, 得D同E係無可能入. 我估計334最起碼要2-3科5**先好選醫科. 物理治療收生成績就低D.

頭先我問左阿女.........阿女話我既然都選左, 無謂再諗落去, 她認為如讀多一科會計多出路! 可能她驚如讀唔店理科都可以選詔商科, 唉, 女大女世界! 由得好啦1

presents 發表於 12-7-9 18:01
我當初都覺得奇怪點解咁多學生揀醫科, 但又冇take bio.

我睇過今年A Level  bio 拿A的 % 只係2.x, 相對pur ...

HAHA, 我女喜歡死讀, 所以最後選了BIO, ! 我話藥劑師你做唔成, 因為無揀 CHEM, 我叫她不如做跟姑姐一樣做物理治療師仲好.............不過她現在還細, 似乎暫時無咩理想想做咩!  

ElizaW 發表於 12-7-31 15:17
物理治療一定要Bio, 葯擠、醫科一定要化學!

唔該你, 但有很多的BK 家長話 BIO 不可以做藥劑師, CHEM 先可以,
‹ 上一主題|下一主題