用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 全軍覆沒的家長互勉區
樓主: 小乖豬
go

全軍覆沒的家長互勉區   [複製鏈接]

回覆:skmibb 的帖子

樓主嘅遭遇,本人感同身受!不過我有啲嘢唔係好認同。樓主無疑係一個好爸爸,但我覺得因為個女考唔到小學而痛哭又真係。。。!聽樓主自己講已經係某大公司嘅高層了,應該見慣世面,明白到有好多事唔係必然嘅,又或者可能樓主一向一帆風順未遇過風浪?我識有好多朋友兩夫婦都係在誇國大公司身居要位,投放係個寳貝仔女嘅資源亦唔會少,琴棋書畫游水跳舞樣樣皆能,私人補習中英數常識,公開試公開獎都攞唔少,信心爆燈,以為咁樣要入名校就一定無問題,sure win, 結果同樓主一樣,全部考唔到。我唔知樓主報乜學校,但我知有好多家長只係報一線名校,認為自己家庭背景同小朋友實力,非一線莫屬,其實咁好斃,報小學都要有策略。一線名校要報但唔好寄厚望,二,三線嘅學校都要報,要分散投資。係香港神級一線名校眼中,樓主呢類家庭背景只屬普通中產,小朋友嘅實力只屬基本,除非小朋友IQ高達130否則全部只係屬正常級別。而且神級名校收生標準已經唔係小朋友叻就得,佢哋會考慮好多嘢,父母揾幾多,專業人士佢哋唔多稀旱,屋企盤生意賺幾多先係佢哋想睇嘅,另類佢哋無耐要收嘅係,得罪講句,平民階層!所以,樓主係呢個時候就痛哭,幾時哭到你個女大學畢業?堅強啲啦香港人!我明每個小朋友都係父母心目中嘅掌上明珠,但入唔到私小或直資唔等如個寶貝無晒前途,做家長咁易放棄咁易被打沉,咁點教出一個抗疫能力高,生存能強嘅小朋友?係香港淨係讀書叻唔夠架,EQ高都好重要!好多津校都好好,到出年大抽獎後扣門都唔成功先再另謀出路啦!我信個天自有安排,放鬆啲啦!

Pigbaby  good sharing  發表於 12-10-29 09:33

回覆:HelicopterDad 的帖子

哈哈,我年年都係咁同身邊想幫仔女考神級名校嘅朋友講人哋嘅遊戲規則,佢哋第一時間嘅反應同你一樣:你亂噏,你唔掋得人啫!我無話神級名校唔收普通家庭背景嘅小朋友,而係人哋個遊戲規則係可以講係好唔公平。不過你當我發噏瘋啦,哈哈!

引用:Quote:原帖由+giannapoon+於+12-10-27+發表

原帖由 momama 於 12-10-27 發表
其實你係咪講緊我???因為睇返轉頭可能有誤會。阿女係考咗SFA,自行放榜後幾日SFA先出信,並唔係走後門入 ...
我點會係寫緊你呢?我都唔識你!請不要太敏感,係呢個平台我只係新仔,如果唔係個女出年讀小一,我都好少可入嚟chat,事關全職媽媽忙到飛起。我只係想將我所知又可以係度同大家分享嘅同大家交流下,如果覺得唔啱聽大可當我發噏瘋㗎,我諗我都係

引用:Quote:原帖由+giannapoon+於+12-10-27+發表

原帖由 momama 於 12-10-27 發表
原來又係一場誤會!我最近曰日上,因為下年細女考小一,都冇時間理佢……

...
放鬆啲啦!咁樣好易神經衰弱!咁樣安慰人好似好行貨咁,但呢個係事實,唔到你緊張!你可以做嘅適量哋train up你嘅小朋友,唔使琴棋書畫游水打波樣樣精,但開始時真係要樣樣比佢試下,因為你唔知小朋友天份係邊,揾到樣啱小朋友性格而佢又想學嘅,到K3時keep一,兩樣繼續學就得!我比小朋友學課外活動係長線嘅,唔會為咗考小一而谷佢學呢樣學嗰樣。至於面試班呀各式各樣我都唔會比我小朋友去,因為想佢哋留住童真!至於乜嘢學校收佢,就睇佢到時臨場發揮,我信一切自有安排。我都仲有兩個細嘅,所以我好明白你嘅心情

yukilee    發表於 12-10-27 22:17
MCMADRE  Totally agree "一切自有安排"  發表於 12-10-27 13:56
BB豬MUMMY    發表於 12-10-27 13:48

回覆:siwing 的帖子

大家要記住,係呢幾年,千其唔好用考小學嘅得失去量自己小朋友叻定唔叻,因為世界變咗,有好多學校已經唔係單憑小朋友嘅表現而嚟作取錄決定!我成日教個女,Everyone is a special one,千其唔好同人比較,而我哋做家長嘅,要盡力發掘小朋友嘅才能加以培育再加上適當嘅指導,讓小朋友身與心都能健康地成長。讀書係長線嘅,慢慢嚟啦!

CurrySo  我都係咁話,我相信每個小朋友都有佢哋嘅專長,只係睇我哋家長發唔發掘到。  發表於 12-10-28 17:32

回覆:swmami 的帖子

睇嚟有幾位朋友對我嘅睇法好有興趣!其實我只係普通C9,係大學時成績只屬中間,幸好人緣好,識得一班來自五湖四海唔同階層嘅朋友,又咁啱今時今日呢班朋友當中有幾個係教育界又有啲地位,又有啲本身就係名校出身,佢哋啲屋企人係校董會成員,我嘅另類資料就係咁嚟!我講得同分享得嘅已經講晒,要尊重比資料我嘅人,講太多唔得㗎!

回覆:avaya 的帖子

我都打定輸數,預咗下星期收reject信。唯有寄望大抽獎阿女有幸福之神眷顧,抽到間好嘅可以帶埋兩個孖生細佬入,如果唔得,就真係要執包袱返老家。宜家有兩個工人幫手,返老家邊請得起工人,叫佢哋做多陣都告鬼人!唉!到時老公分分鐘要揸成鐘個車先放到工,到時一個湊三個點搞?我仲諗住三姊弟係香港打好個低到中學先返老家讀,睇嚟我呢個如意算盤打唔嚮囉!

little_yolky  孖仔又係難搞啲  發表於 12-11-21 13:17
joannechow1031  三個真不容易, 希望亞囡得償所願, 媽媽加油!  發表於 12-11-21 12:40
‹ 上一主題|下一主題