用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 1st in
樓主: babyaabb
go

英華 1st in   [複製鏈接]

retriever 發表於 16-9-28 07:13

你觀察幾得意。

每年有家長問面試內容,不少人會說要家長爬下過往幾年的文章。慘食不少檸檬…
若是人人都唔講,往後幾年的家長點爬文?
這個平台不是分享資訊嗎?
大家已經過了 1st IN, 才講面試內容。
這個平台有不少長老們都是過左幼稚園,過左小一,過埋中一,也會無私的分享資訊,例如小一校網,升中資料。
想勤力爬文,都要有文可爬才行的吧?

mcdonn 發表於 16-9-28 10:50
考完分享當然讚同吧。但有D人,唔知係揾唔到定冇揾過....前人可能一早已作詳盡分享,現在卻又要人家再從新 ...

認同。我覺得自己要做功課爬下文。
今年剛剛考完,大家分享出來,無非是想為以後幾年的家長們作參考。
若果今年考完的家長見到此 post, 回家問考完的小朋友,是否一定不好呢?
我會視為參考資訊,為往後幾間學校的面試或者叩門時,自我檢討和準備一下。而非眷戀已經過左去,無法勉救的面試結果。

retriever 發表於 16-9-28 11:25
"回家問考完的小朋友,是否一定不好呢?
我會視為參考資訊,為往後幾間學校的面試或者叩門時,自我檢討和準 ...

我每次問:好玩嗎? 有無走時拍番好張凳?
(這些無論佢係仔定女,都應該可以問的吧?)

多謝你的經驗之談。我是新手面對小一,所以努力爬文中,亦都努力學習處理兒女的心理變化。每間學校的試題一定不同,具體的當然無可能應用。只是剛剛考完另一間,小兒說有些唔識的項目,我才恍然平常所見所講所聞的,他知道了並不是真的"懂"了。我只是希望他活學活用,學以致用。我說的所謂準備,是自身家長的準備,並無打算做任何雞精班式的補習…

回應: 對呀。問左唔答就算的了… 迫都無用,適得其反。

ppmmbb  問而小朋友肯答一定有用,當然小朋友唔肯講就無謂迫!  發表於 16-9-28 11:55

retriever 發表於 16-9-28 12:23
最早期我會問: 好玩嗎?
哦, 男女大不同.

retriever 發表於 16-9-28 11:15
分唔分享唔係重點.
其實細路考小壓力最重要唔係應付學校, 係賽後應付家長問一D 好具體既內容, 甚至聽到其他 ...

分唔分享唔係重點
這平台的潛規矩是不是: 考完不問內容 > 未能分享 > 無過往文章可爬 > 出 post 問人 ?

請指教,希望我無應用錯誤這平台。謝謝

hohoho~ 發表於 16-9-28 14:15
其實小朋友講唔講到個過程,玩d 乜,發生d 乜,絕對係記憶力加表達能力既考驗
小朋友能否有條不紊地敍述出 ...

‹ 上一主題|下一主題