用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 民生幼稚園
樓主: Bonnie
go

民生幼稚園 [複製鏈接]

回覆 1# Cheerglory 的文章

Cheerglory,
同意,縱觀以下批評民生的言論,大多是批評收生準則、Interview程序,本人上年都有見,覺得安排都有d問題,但事問三千幾人見,找出一個公平、客觀、快速而各個家長都滿意的程序係有一定難度,一係好似PC及HY咁,唔比家長陪,咁就無批評啦!至於有人話內定,我唔知有無,但我哋没有任何關係,上年都收左小女,本人身為民幼家長,對民生感覺昰正面的,尤其是現任校長。提醒各準K1家長,係父母都想少d人同自己小朋友爭,這已是批評民幼的一大誘因。想了解民幼,可以去民幼果板睇睇,果度d人應該更了解民幼。

以下是親身觀察:
1. 官方綱上的自我介紹比我感覺佢係辨教育嘅, 不過宜家睇唔番段文章;
2. 經常觀察上堂情況;
3. 家長會上上台發言感覺佢好謙卑;
4. 開學頭幾日保母車秩序欠佳(保母車不是學校辨的), 之後見佢企在大門前指指點點左幾日, 秩序好左好多;
5. 星期六課外活動都見佢企在大門前, 重見佢幫學生邦鞋帶;
6. 在最近生日會當日(主題係童話世界), 所有小朋友會穿著童話衣著回校, 有d老師同斑主任會帶卡通頭飾或着卡通T-shirt, 校長當日係穿著一套白雪公主嘅衣服連頭飾, 續班續個課室同學生影相, 當然主任都有其他童話服飾。
以上每一個小小嘅event累積比我感覺好好, 不過佢d老師可能會壓力大左。

原帖由 V.G 於 10-10-21 12:48 發表
tsobaba,
我最關心個校長係點, 請問可否多點分享為甚麼你欣賞個校長呢? 有勞!

回覆 2# KellyChim 的文章

現就讀K1嘅8月後B大有人在, 如果你就咁唔報,人地又少一個competitor了, 明無?

我只是從管理方面看, 這是其中一種Motivate員工嘅方法, 溫總都用嘅。

原帖由 V.G 於 10-10-22 00:17 發表
tsobaba,
十分感謝你的詳盡回應, 看完之後立刻對民生加好多分, 好有動力去報讀, 不過請問為何你又會覺得佢D老壓力大呢? 我個人意見認為一個有能力有心既校長, 應該都照顧到老師的需要(老師都係人, 都好有價值, 同小 ...

Tamama, 我哋應該睇開d,人哋都可以叫我們這些民生家長唔好再讚民生。其實這些綱上言論對於準K1家長都係一個試煉,他們最後都需要用自己的智慧分辨誰是天使,誰是魔鬼,有人好日都唔發言,一發言便是negative,這些發言的可靠性自行分辨。

原帖由 Tamama527 於 10-10-24 00:06 發表
請唔好抹黑間學校,你地都係道聽途說就話人黑箱面試,乜你認為根X園、St. Cat... 就唔面試得好光明咩,佢地咪都係有鮮為人知黑的一面
‹ 上一主題|下一主題