用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 York N1 吹水站
樓主: poon小朋友
go

York N1 吹水站 [複製鏈接]

醒目開學勳章

想問下,你地9月份學費自動轉賬成功嗎?

我收到學校通告,話今期學費要用支票交,但無tick不能過數原因。

我的自動轉賬7月已申請,銀行account有足夠現金,今早亦打去銀行問無問題,你地自動轉賬有冇問題呢?

醒目開學勳章

唔該各位。

等我仲以為得我一個過唔到數,擔心學校以為我走數添

醒目開學勳章

原帖由 mokstick 於 10-9-18 00:57 發表
今日校車EE問我呀仔番學前係咪樓計,原來呀仔上車後喊左一陣,落校車後仲走左去,好彩老師捉住佢,喊住上課室!!我真係好驚佢走失!!番到屋企我叫佢5可以走左去,我又問佢點解要咁,佢話'5講5講...',佢一向番學都好開心,又自 ...
 我囡今朝無啦啦扭計,好彩肯上校車

醒目開學勳章

原帖由 Carman1112 於 10-9-19 01:10 發表
下個星期又要交一張相, 我成日走去晒一張相, 真係好麻煩, 次次都係晒一張, 其實可唔可以早少少講俾家長, 呢個學期大約會要什麼類型既相, 同埋要幾多張呢? ...
 係咪果份 ”假日我喜歡同xx做xxx”功課?

我見佢寫住9月23日交,但9月23日係假期,又拿拿臨搵一張家庭照。

醒目開學勳章

原帖由 poon小朋友 於 10-9-20 21:16 發表

我嘅意思係22號著中國服返學.....
我買了件長衫比我囡,希望聽日ok有得返啦。

醒目開學勳章

原帖由 Jeco 於 10-11-12 22:43 發表
大家有無留意校服既通告...尾尾講到校褸/長褲唔可以直接用清水洗, 話會縮水, 要乾洗喎! 校褸就話唔會成日洗啫, 長褲點日日攞去乾洗呀? 你哋會點洗呀? ...
我會手洗...小朋友衫無可能日日乾洗。

醒目開學勳章

各位有無收到校o太呀 ????  定係白色果條"布"已經係校o太 ???

醒目開學勳章

穿上身....全部4碼...shirt 好大件呀 !! 但條裙就好短....

通告話11月22日星期一要穿整齊冬季校服, 但唔啱size, 就11月23日星期二更換....咁唔啱, 我23日換完返屋企, 洗完都要星期3先有得著...根本無可能22日換到季 !!

醒目開學勳章

另外想問,成套運動衫, 各位媽咪係咪一次過放入洗衣機洗 ? 張紙寫住唔好"先行浸洗", 未浸過又唔知會唔會甩色....唔通衫. 褲. 外套, 各自開3機洗咩 ??????

醒目開學勳章

原帖由 媽珠 於 10-11-20 01:50 發表
獨立袋入住, 好似"人" 字噉. 頂部有兩邊各有一個鈕門. 嗰條就係校呔啦!
THANK YOU

醒目開學勳章

原帖由 媽珠 於 10-11-20 02:12 發表
我全部6碼, 件恤衫真係超大 . 隻袖長咗2寸, 我接受唔到. 要換細啲. 但如果方便, 我想知4碼嘅袖長是多少? 等我諗下 換4碼定5 碼好. 因為恤衫著入面貼啲好睇啲. 而條裙長度都OK, 但阿女著咗好似著咗個水桶 ...
4碼袖長 (唔計膊位), 係35cm。

醒目開學勳章

原帖由 Carman1112 於 10-11-20 10:02 發表
我當初無買運動服外套, 我想問有無人可以 post 張相俾我睇吓呀?
你pm你email 比我,我send 比你吖 (我唔識post相)

醒目開學勳章

原帖由 babycreamy 於 10-11-20 22:59 發表

rosebud, 係呀d shirt 超大, 我都要換返3號先得。條裙好短,so 我唔換喇。另PE 衫都大大地,但可以接受。
不過我唔知23號點返去換,D 時間咁,要返工喎。。!!
同埋你MONDAY 著乜返去??便服定夏天校服呀? ...
同 tungtung一樣呀 ! 我會換3碼衫, 條裙好短, 仲話會縮水, 所以我決定換5碼, PE衫都大, 不過都OK, 我諗要請上午假去換....

星期一會穿夏季裙, 你呢 ?

醒目開學勳章

今朝扭著冬季,
最後都是箸便服
原帖由 rosebud 於 10-11-21 16:56 發表
同 tungtung一樣呀 ! 我會換3碼衫, 條裙好短, 仲話會縮水, 所以我決定換5碼, PE衫都大, 不過都OK, 我諗要請上午假去換....

星期一會穿夏季裙, 你呢 ?

醒目開學勳章

原帖由 Jeco 於 10-11-29 07:59 發表
今日我先同囝囝正式著冬季校服, 今日天氣又未算冬, 但又唔係暖, 真係唔知點樣同亞囝著衫好? 你哋點著呀? 原本想剩係加校褸, 但又諗返到學校如果除左校褸得返件恤衫+底衫咪好冬? 但如果再加多件冷衫背心再著校褸又諗 ...
我買了一件薄薄灰色外套比佢, 朝早涼就穿埋校褸, 叫小朋友熱就除校褸。

醒目開學勳章

原帖由 2008 於 10-11-29 20:12 發表
除左搭校車, 自己楂車同打的外, 有無其他車到學校附近.
港鐵, 但要行入去。

醒目開學勳章

想問一下,下星期開始cold, 如不想穿校褸, 大家會比小朋友著咩?

醒目開學勳章

原帖由 cotyleung 於 10-12-7 16:30 發表
我想問下是否真的?  如我囝囝讀完PN,是否要買債券才能申請讀K1?  另外,我想知道讀左YORK之後,多唔多額外收費呢? 可否列舉一些例子?
謝謝!

...
我囡讀緊k1, 從來無聽過學校話要收debenture, 起碼通告從未提及...pn 升 k1就唔太清楚, 如本身在york讀pn, 為什麼不直接打電話返學校問呢 ?

醒目開學勳章

原帖由 poon小朋友 於 10-12-17 18:46 發表
今日見到張"哈佬喂"相好攪笑
係呀,我囡仲遂個同學名講出黎,但有兩個小朋友,佢話:我唔識佢地呀
‹ 上一主題|下一主題