用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 迦密愛禮信小學 2010 小一同學會
樓主: takumi媽
go

2010 小一同學會 [複製鏈接]

yeah~~  

報到先   

我係大眾買咗個Sanrio  melody款書包俾亞女,我
個女又係勁細粒 ...揹咩書包都係超大 咩上去呢個睇落已經係比較細d ,如果放埋書.......!!

一諗到佢咁細粒..要每日揹住個又重又大ge書包上上落落摟梯返課室....真係覺得幾陰公ga>‧<

我運動鞋同黑鞋都未買呀....
你哋諗住會去邊度買?買咩牌子咁呢?

係呢想問你哋有無報到幼聯ge暑期英文呀?
我因為8月唔得閒,所以無報到.....
但幼聯前兩日打嚟問我女報唔報.....

借個位同前日send過短訊俾我ge媽咪say個 sorry~
因為我係新手,我幾日都無check過短訊,
我今日睇先睇到你封短訊呀!
sorry~咁遲先覆你!
原帖由 babycherry22 於 10-7-10 08:39 發表
買了書包未...?我俾個女用了一次(在NURSERY的小一適應),我幫佢拎回家都叫救命,想想個書包是無書的

:;pppp: :;pppp:

Hi Hi~^^
我今日都收到電話,下午落咗去攞運動褲喇...
我今日每樣買多一套,但運動衫褲又係要訂,遲d先有得攞~
係呢~好開心落去ge時侯,咁啱見到個好可愛ge妹妹喺度試緊迦密ge校服,我記得她著緊ge恤衫好似係20碼,運動衫係26碼....唔知嗰個係咪你囡囡呢?

其實我女之前喺迦密報讀過幼聯ge英文班,
所以幼聯會有我女d資料,
可能佢哋見我今次無報,所以打嚟問吓我law~

因為我女有d後足外翻同輕微扁平足,
所以黑鞋同波鞋我去咗dr.kong買咗喇!
不過真係好貴,會員價2對都要$698,
我用亞女生日優惠咭(買滿$500減$100),
就$598~

原帖由 takumi媽 於 10-7-11 17:34 發表
nataile04831,

我今天去咗買校服, 運動褲已經返咗, 你快D去買啦! 我每樣只係買咗一套咋~

我無報到幼聯的英文班, 佢地有打比你? 佢地無打比我喎!

D鞋仲未唸到去邊到買啊!

babycherry22,

我唸同你買個書 ...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

蠟筆小新新﹕
sorry呀....我無幼聯電話呀....
或者我揾揾之前迦密d通告睇吓有無先,
但唔知我有無記錯...你小朋友係咪好似讀第二間小學ga?
因為幼聯呢班只係讓迦密學生報讀同會喺迦密上堂.....
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
babytai﹕
歡迎您呀!

係呀,我女著波鞋29碼-會員價$299,黑鞋28碼-會員價$399(我都覺得好貴 ), 但亞女隻腳又真係K2時喺學挍時已驗出佢有後足外翻同輕微ge扁平足,(dr.kong話行得耐會易倦同膝頭會痛,但佢話其實都好普遍,好多小朋友都係咁...)
我都係諗住佢要著足成日,(同埋又咁啱dr.kong寄咗張生日優惠咭嚟)所以都係買對健康鞋佢著好d,
同埋我女隻腳大得好慢,所以佢d鞋都可以著到一年.....
如果下年亞女對腳無問題,我可能買番其他平d ge鞋俾佢.

babytai﹕
我見出面好多標榜健康ge黑鞋都要成百幾二百蚊,咁其實如果係$300樓下,其實dr.kong都買得過ga....

原帖由 babytai 於 10-7-12 10:10 發表

嘩...你d鞋咁貴嘅...波鞋..我買左$229, (size :27), 因為我見大size 個d已經過$300, $30入埋會送3對襪, 都ok呀, 梗係順勢驗埋腳啦, 佢話佢有輕微扁平足, 對小腿痴得太貼...跑個時會好易自己kick自己 (呢個係事實), 考 ...

係呀~^^我女上次都係K3時喺迦密報讀過,但嗰張通告就有註明係俾將會選擇入讀迦密小學ge學生報讀......
係喎...你講起我又醒起之前亞女間幼園當時有個關於小一嘅講座好似亦有得報讀幼聯ge英文班,但當時我無去,所以上課ge地點我就唔知喇.....
所以最好都係要打去問清楚會好d,
至於k3同p1嘅課程會唔會唔同?我只知迦密係採用幼聯編排ge英文課程嚟教學,我問過幼聯佢哋話呢班課程係屬洐接小一ge英文班黎~

係呢~我揾到幼聯之前張通告喇^^
但唔知點解我send極都send唔到pm呀....
但人哋pm俾我,我再依嗰封短訊作回覆就send到喎!
我已照足指示去做,但都係唔得!點好呢?
幼聯個電話我可唔可以係度post?

原帖由 babycherry22 於 10-7-12 18:36 發表
nataile04831

在k3時,我個女參加了一期,不知算不算不是校外
有可能真是會俾街外小朋友參加

不過,k3同p.1會不會不同就不知

請你check吓你嘅 yahoo mailbox,
我send咗幼聯嘅電話去你yahoo mailbox度,
因為唔知點解我send極都send唔到pm俾你呀.....

原帖由 蠟筆小新新 於 10-7-11 19:12 發表
可唔可以俾幼聯ge電話我?我好想幫個仔報暑期英文,唔該

哈哈哈....你囡囡好cute喎^^(我尋日無帶埋佢去)
我女運動褲要著細你女當時試ge細1碼,
我女唔係好高大,佢好細粒同勁瘦就真,
佢可以好似你女咁 有番d肉哋就好喇!
我女而家學緊游水(不過我覺佢去玩多過學law
同埋芭蕾舞,(學咗一年多)

幼聯讀過2期,第3期因唔得閒無報,
課程係外籍老師用大故事書、語文活動歌曲等教學,每堂有幾個目標生字學,有功作紙返屋企做....

原帖由 takumi媽 於 10-7-13 01:02 發表
natalie04831,

係啊, 嗰個真係我囡囡嚟架. 我地真係有緣份. 咁難既機會都比我地撞到. 緣份既嘢真係奇妙喇.

吓! 又無運動褲? 但我買到喎. 你囡囡着乜嘢碼? 你個囡囡係咪好高大架?

babycherry,

我 ...

takumi媽
學生相我都係諗住喺附近(新翠)影咋.......

babycherry﹕
你女好叻呀!你女跳中國舞嗰度咁好ge,可以有得跳級, 咁快仲可以考第3級添!

我女跳芭蕾舞嗰度都你按年齡考,
每年只係可以考一次升級試,
滿5歲至可以考第一次英國皇家芭蕾舞考試咋!
我女都係5月時考咗一次,PASS咗9月時至正式升級,
下一級又要等下年佢哋派考官再嚟至有得再考,
如果唔合格就要嘥多一年ge時間lu...

蠟筆小新新﹕
唔駛客氣~

babycherry22

Oic~咁琳琳真係好叻喎!

其實我都覺新翠而家d相唔靚,但又醒唔起邊度有得影......
咁等我都去隆亨嗰間試吓先~

Thanks
原帖由 babycherry22 於 10-7-14 18:52 發表
溫馨提示

小一新生適應課程由1/9 – 14/9,小一學生提早於下午12:45放學。15/9開始全日上課(請家長於3/9(五)前替學生預訂13/9日後之午膳或作其他安排)。

供應商:開心集團有限公司

我在迦密通告copy出來

書簿津貼/車 ...

etam724﹕
Hi~
我諗學生相如果唔著校服影就唔得喇...
因為唔同証件相嘛~^^
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

babytai﹕
其實我都驚我女d英文唔得ar.....

咁你囡囡要自己出去上英文班定喺循理會有英文班俾埋佢上ga?

babycherry22
關於升中程序...我仍在摸索中....
不過我聽人講第一輪(好似自行收生咁計分、面試)
可以自己去見兩間心儀中學(唔同嘅係要子女去面試)
第二輪都好似大抽獎咁,(但計分,好成績嘅可以抽先)
至於考第幾同屬band幾,我大女嗰間就有同家長講,
其實好多班主任都會同家長講你子女屬band幾同俾意見你去揀邊間中學等......

我大女嗰時無呢d 架,連普通話班都無,只得廣東話班,
而家咁好嘅,有設埋英文班上
原帖由 babytai 於 10-7-17 09:47 發表

我會去返循理d英文班呀...好唔好就唔知, 你大囡o個時有無報過呀???

我6月中時打去報校車時,個叔叔都話只剩2個位,
仲叫我入埋數俾佢添........

原帖由 etam724 於 10-7-17 09:28 發表
昨天先打電話book校車, 點知話可能已full哂. 要等他們安排一下先confirm我.
‹ 上一主題|下一主題