用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 陳守仁學生原來考中學是沒優勢的
go

陳守仁學生原來考中學是沒優勢的 [複製鏈接]

about 80 students

原帖由 elizatyy 於 10-2-4 22:29 發表

Then, how many of them in band 1?

SFA-不可能有這成績!他們有的是not give up精神同有一點假象.

原帖由 KITTY.WONG 於 10-2-5 22:38 發表
SFA

原帖由 bkman 於 10-2-11 02:52 發表
其它有99%BAND1既小學, 里面小朋友讀書要唔要逼就不得而知了。

............

這3間學校對收生banding & 學生要求都不太相同. 你倒不如講講你小朋友的成績, 如果唔係無人識比意見你.

我女成績不錯, 老師亦對她滿有信心, 但interview表現一般  ,而家都有d擔心, 而家未知結果, 但怪得誰 . 唯有考好個試因可能要等knock 門.

原帖由 KITTY.WONG 於 10-3-2 21:10 發表
現在連李國寶、顏寶鈴甚至東涌YMCA都唔收,
真後悔交了六年學費,估唔讀陳守仁都要咁!

共勉之

原帖由 bowienvivi 於 10-3-5 02:29 發表
我一直認為在TSL的家長都和14#bkman一樣, 希望小朋友開心讀書和快樂的成長, 當初才會選擇TSL.

如果希望孩子是個考試機器 ,而你要用許多金錢幫孩子補習和許多時間幫孩子溫習功課, 幫學校造就出Band1學生. 不是應該選 ...

睇吓學校會唔會 POST 出來見人!--- 既然你用這不客氣的說話, 也恕我直然, 140外/168(位學生) 去考李國寶甚或顏寶鈴?! 你似乎太看輕這兩學校了. 以這成績, 一般直屬小學都唔可以直升中學部.

點解你唔'先保証自己小朋友的成績'才去怪學校.
TSL已經好好.等於無一間中學可以保證學生可以進入大學.

你的擔心大家做MAMI會明白.倒不如努力d考好個試, knock門都方便d.

.

原帖由 KITTY.WONG 於 10-3-5 21:17 發表
當然不是140名內啦,兩科都唔合格,如果唔係都唔會考YMCA。我現在唔理等抽籤,BAND THREE一定派得唔好,睇吓學校會唔會 POST 出來見人!
如果真是在香港升中學,我勸大家選有成績保証的小學,
免得小六時擔心。
...

你將個目標定得太高了, 這個階段每間學校都會target高d.

哩間sfa 當英中計http://www.chsc.hk/secondary/tc/schooldetail.asp?sch_id=1105&scl_District=local&District=SSP 你會考慮嗎?!惠僑英文中學是直資, 但我ke年代不太好, 現在不清楚.

你倒不如考慮一下抽間校風好ke band 3, 或者考慮一下沙田ke直資. 沙田band 1學位多, 所以band 2,3 的機會會好d. 好多學校教邊緣學生在大抽獎公佈後去沙田升banding.

你還要知道英文好ke band3生 同英文唔好ke band 3 生, 被接受程度都唔同.

好好分析下, 唔好浪費時間.
保良局唐乃勤中學, 新亞中學, 等, 其實我不太清楚, 你多去學校附近睇下d學生, 做校服寶林個女讀"新亞"好似都無'mak'學bad.

我唔講太多了. 凡事都有曙光, 只要你不放棄.

.
原帖由 KITTY.WONG 於 10-3-20 16:19 發表
''聽聞陳守仁既BAND3生,都有派得很好直資中學''
是否抽籤入去?  (因面試一定冇機會) 那間?

band 3 就係band3, 為何只對SFA 有信心? 難道陳守仁
程度真係差太遠?

...

I don't want to leave any message here.

‹ 上一主題|下一主題