用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘宣小 vs St Mary
go

九龍塘宣小 vs St Mary [複製鏈接]

為左唔想死咁多細胞, 雖然St Mary好大機會要開中文班.我腍我St Mary.

.

原帖由 manling33 於 10-6-5 13:37 發表
考到九龍塘宣小,抽到 St Mary,兩間都甘好,點選好 ?
可否私校和津貼學校都註冊,九月開學前才最後決定 ?

其實睇左咁多選校心態, 你應該會分析到6年後邊間學生平均 (記住係平均唔好比最叻那一兩位, 因為學校有無pick到好籌都係運, 未必關學校事.)會叻 d.  我地口中的名校係以前 升中試、5banding 時積落的. 隨著政府教育政策的改變, mut都平均化, 隨左錢.  e.g 同區德信已是例子. 如果唔認同 le 個想法, 就讀邊間應該無分別. 既然任何虛名都會有變動, 福布斯應該最清楚 .  . 唯一沒變的是我們自己做媽媽的能付出幾多, 配合幾多, 給予幾多, 了解子女幾多和覺得選用'那種愛'會較適合呢?  

係呢個階段, 個個mami都覺得自己子女叻, 唔好怪我咁講, 6年後先知大概, 再憑實力較高低, 再過6年再比較. 再過唔知幾年再在社會真正角力. 很長的路.

.
原帖由 manling33 於 10-6-6 13:57 發表
家長要 involve 成點 ? 可否舉實例 ?
我是 working 媽媽,但個女自小到好自動波,
連練琴甘厭惡的事都可以按時間表做
定係宣小的功課,project 深到自律的孩子也做不來
...

如果想入DGS, Maryknoll, St. Paul co-edu, 等讀宣小機會一定高d, 但如果入St. Mary 已是目標, 咁迷St. Mary 啦. 6 年裡, 小朋友跟唔跟得上宣小都係 unknown???!!!

20+個入到男女拔, 係好勁 (不過這現象有點怪, 因不是每年都咁勁) anyway~  第一, 家長比得起, 第二, 學生平均水準扁高是事實. must remember 這20+ 個學生未必係頭20+ 名, 佢地應該係頭35之內.  St. Mary ke 學生我相信無呢個能力.

但St . Mary 亦已是好多人ke dream school. 但你一定要比. 唯有睇你target邊間中學 和想/可以付出幾多.

st mary 好多人幸都幸唔到啦 !!! 無端端咁比法!!! 唔知以為係2打6, 真無辜.

‹ 上一主題|下一主題