用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 2007年9月入讀沙田培僑書院入來傾傾
go

2007年9月入讀沙田培僑書院入來傾傾 [複製鏈接]

原文章由 lhaha 於 07-7-27 13:43 發表
我的仔仔今年入讀培僑, 希望在呢道認識多d媽咪呀!!!

我仔仔升G7,多多指教!

原文章由 lhaha 於 07-8-2 13:27 發表
哎呀, 我個仔19/7跌到隻手, 仲打咗石膏同做咗手術tim, 本來1/8覆診諗住可以除咗d石膏, 點知仲要等到29/8再覆診..............
死啦27/8便要開始返學, 都唔知點算.............真係好擔心!!!!

哎呀,可能要先向學校備案,看學校會不會有特別安排。

祝他早日康復。:D

原文章由 lhaha 於 07-8-2 13:38 發表
catnips,

你的小朋友今年g1? is girl or boy?

keep in touch!!!

My son is G7.

原文章由 YY(芝芝媽咪) 於 07-8-3 11:25 發表
買校服當日我有問過老師,老師說平日返學著純白色波鞋,著formal dress時就要穿純白色皮鞋,但我的是囡囡,囝囝係未都一樣呢?

我都係甚麼也未買,各位是買印有校徽的書包,還是在外面買?哪款書包好用? ...

問過學校,中學要穿黑色皮鞋,球鞋要純白色,平日一定要穿黑色皮鞋,運動服裝及球鞋要帶回學校換。

我仔仔買了印有校徽的大仔(純黑色)spi書包,他說背起來很舒服,反正他的舊書包已很舊了,所以就買了一個。

原文章由 YY(芝芝媽咪) 於 07-8-3 16:04 發表
lhaha:
我囡囡不用買黑鞋添呀! 但我會買對厚底d的波鞋,始終日日著,而且我們打算行路返學,朝朝行山都幾係嘢。

行山返學? 要行幾耐架,打風落雨會改乘車吧?

原文章由 esther 於 07-8-6 15:34 發表
我記得平日好像是要穿黑色皮鞋的, 球鞋要白色的, 有少少其他色也ok 的 ; 但運動服裝及球鞋要帶回學校換嗎 ? 好像好多東西要小朋友 bring to school 呢 ?

我未買書包, 大家有什麼提議 ?

Esther:

我打回學校問,是這樣回覆我的,可能中學要自己帶吧,我記得以前自己上中學時也是要帶運動服回校換的。但現在的小朋友有儲物櫃,球鞋可放在櫃子裡吧?

您的孩子幾年級?

原文章由 YY(芝芝媽咪) 於 07-8-6 16:02 發表
hi catnips:
但小學生平日返學都係著波鞋喎!

可能中學與小學有別?

原文章由 YY(芝芝媽咪) 於 07-8-7 10:49 發表
8xx元一個書包?

我諗我們買返學鞋時要留意買大少少,因為對襪都幾厚身。

right.

請問從哪兒可以看到分班名單?

原文章由 YY(芝芝媽咪) 於 07-8-26 22:50 硐表
hi all:
期待已久的返學,明天就到啦!
今天看到編班,發現除了lhaha的囝囝外,我囡囡的三個幼稚園同學都在同一班,真好! 但她編班試時識的女同學編了去另一班,她有少少失望。:-|

此外,大家記得幫小朋友噴定蚊怕水或貼防 ...

My boy is in G7, we went to school for seminar on Sat, the teachers haven't mentioned anything about the list.

Anyway, my boy knew it today la.

原文章由 YY(芝芝媽咪) 於 07-8-27 09:48 硐表
morning!!!!

lhaha:
記得今朝我們有一面之緣嗎?
但我們在雨天操場排好隊,才見你囝囝落校車喎! 我還跟他打招呼呢! 不過他的手肘仍很腫喎!而且紗布上有點點紅色,沒大礙嗎?

catnips:
我們昨天在禮堂外 ...
‹ 上一主題|下一主題