用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 deleted
樓主: nismachan
go

deleted   [複製鏈接]

nismachan 發表於 23-3-11 00:23
小兒靠體育教練話可以入男拔 聖保羅書院或者聖類斯。我自己偏向聖類斯,因為驚學業跟唔上打擊小朋友自信心 ...

我仔中一讀左年聖類斯,課程唔淺的。

nismachan 發表於 23-3-11 23:10
回覆 JayJayMum 的帖子

讀左一年中一之後轉校嗎?

是的,小兒現轉了去SJC, 但他在St Louis的時候功課比SJC多,不是輕鬆的。

nismachan 發表於 23-3-11 23:26

叻仔!好學校功課真係可能反而會少d,更加靠自學性? 我都諗緊spc。 ...

絕對係,學校真係比好大自由度佢地,對待佢地好似大人咁,我覺得我仔讀左大半年之後比以前成熟左

nismachan 發表於 23-3-11 23:44

多謝你意見,我都想俾個仔去試一下,就係怕自由度太大,本身唔自覺,就更加難想像 ...

學校自由,家長就要睇實,我平時都係mon到我仔實  不過對住青春期男仔真係要一收一放咁唔可以下下用硬功

nismachan 發表於 23-3-12 18:27

都係其中一個因素,令到我好糾結俾個仔入spc 還是st Louis。 ...

睇返你話仔仔係運動叻既,如佢想第時打比賽係咪男拔會好d呢?spc 同 st louis 運動無男拔咁出眾。

nismachan 發表於 23-3-12 21:58

如果講學術的話 你知道dbs同spc邊間高d嗎?
我梗系覺得SJC最好。不過睇網上排名spc比dbs高既,個人感覺上spc比較書生型。

回覆 nismachan 的帖子

其實你仔仔都係屬於b1c的學生,擔心咩呢?話唔定佢上到中學成績更好?我阿仔小學都係b1c,但佢一上到中一突然開左竅咁成績突飛猛進。
‹ 上一主題|下一主題