用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 寶血上智 ~升中~簡介會 ~ 3 / 11
樓主: Ktfk
go

寶血上智 ~升中~簡介會 ~ 3 / 11   [複製鏈接]

soscho 發表於 18-11-5 16:06
same example, 我估佢主要想強調真誠, 勿背誦
可能兩場嘅學生唔同, 上午有2個來自中文小學, 1個SFA, 叩門入 ...

其實以數計, 過去三年來自他區自行收取的名單上: 20 + 16 + 9 + 6 + 6 + 48間少於5名
已經係 : 57 + 48間少於5名

如果48間都各1名 : 57 + 48間少於5名 = 105 ÷ 3 = 35

如果48間都平均各1.5名 : 57 + 72 (48間少於5名) = 129 ÷ 3 = 43

如果48間都平均各2名 : 57 + 96 (48間少於5名) = 153 ÷ 3 = 51

以每年只得50個自行位黎計, 好大機會真係9成以上係他區小學攞哂

所以其他非白行入、無面試的乙部抽入的, 英文水平當然好難控制及保證

gigayan 發表於 18-11-5 16:33
想請問高中選科,會每班已特定了讀咩科嗎?另外選科時會中三成績較好的可以入理科?如果總成績唔係top top ...

Compulsory subjects: English Language, Chinese Language, Mathematics, Liberal Studies
必修科目:英國語文、中國語文、數學、通識教育

Elective subjects: Business, Accounting and Financial Studies (BAFS), Biology, Chemistry, Chinese History, Economics, Geography, History, Information & Communication Technology, Physics, Visual Arts
選修學科:企業及會計與財務概論、生物、化學、中國歷史、經濟、地理、歷史、資訊及通訊科技、物理、視覺藝術

A

B

C

D

E

Core Subjects

English Language, Chinese Language, Mathematics, Liberal Studies

英國語文、中國語文、數學、通識教育

Elective Subjects

選修科

---

---

---

Maths Extension

Module 1

(Calculus &
Statistics)

數學延伸
單元一

(微積分與統計)

Maths Extension

Module 2

(Algebra &
Calculus)

數學延伸
單元二

(代數與微積分)

Business, Accounting & Financial Studies/Chinese History / Geography / Biology

企業、會計與財務概論
中國歷史地理生物

Chemistry

化學

Physics

物理

Geography /History / Economics / Visual Arts /

Information & Communication Technology

地理/ 歷史 / 經濟 / 視覺藝術/ 資訊及通訊科技

Chemistry/ Biology / Information & Communication
Technology

化學 / 生物 /
資訊及通訊科技

Business, Accounting & Financial Studies / Economics

企業及會計與財務概論
/ 經濟

Business, Accounting &
Financial Studies
/
Biology / Physics /Economics

企業及會計與財務概論 / 生物 / 物理 /
經濟

OLE

其他學習經歷

Ethics & Religious Education , P.E. / Art Appreciation

倫理及宗教教育、體育 / 藝術欣賞

gigayan 發表於 18-11-5 16:33
想請問高中選科,會每班已特定了讀咩科嗎?另外選科時會中三成績較好的可以入理科?如果總成績唔係top top ...
文科班 : A B C
理科班 : D E

gigayan 發表於 18-11-5 17:21
謝謝寶貴資料。

請問入文科班和理科班是如何挑選的?
P.S. C 班雖然係文科, 但係可以揀一科理科讀, 而去年DSE 成績係 C 班最好
而揀科係按學生成績排選科優先次序, 如果成績不在前列, 就只好依餘下文、理班位編配。

Yanamami 發表於 18-11-5 18:17
文科理就只可揀bio?
Yes, 係咁安排

Yanamami 發表於 18-11-5 18:22
"可以揀-科理科讀”,怕佢地誤会Phy Chem Bio任揀~
其實個表寫得好清楚

little_yolky 發表於 18-11-6 08:29
吓? 校長話學生鐘意點揀都得既? 佢話又文又理又得, phy chem bio都得喎。
係就好,  我囡勁中意讀中史同西史, 但係又最怕 Econ, 咁上智強理科, 應付得到就梗係理科, 所以好難揀。

Yanamami 發表於 18-11-6 09:29
上智理科强,但你女係咪理科强?唔係又唔洗夾硬揀
呀囡只係中文,中史同西史成績比較好, 其他差不多, 佢今年中三要讀成十一科, 暫時仲未知咩科會合適D, 我只叫佢盡量享受每一科, 睇下邊科會讀得舒服D而又事半功倍。

Yanamami 發表於 18-11-6 09:29
上智理科强,但你女係咪理科强?唔係又唔洗夾硬揀。唉!我女果时係Geog His BAFS. BAFS都係夾硬揀。 ...

其實為左要應付DSE黎上大學, 香港地讀書真係興趣要放第二, 無奈!
垃圾教育制度, 再加埋D垃圾局長

港大為左果幾科難入既科目唔降低收生分數, 寧願少收DSE學生而加收IB學生! 咁都得?? 我地個垃圾局長竟然 no say

作為本地學府竟然唔照顧本地主流制度嘅學生, 咩Jupas 都係廢嘅, 政府又當睇唔到, 咁DSE學生又爭崩頭, 為乜?

見到囡囡又咁努力讀書真係有D唏虛!

Yanamami 發表於 18-11-6 09:45
我細女都係中三(唔係上智),乜都話無兴趣,只係out走Phy CHis His M1M2-定唔讀。佢有去问師姐意见,人多 ...
咁其實依家都係言之尚早, 都要睇埋下學期讀成點先可以作出結論。
呀囡成績唔太擔心, 反而擔心揀錯科。

其實衣家都係煩緊小六嘅二囡, 因為呈一唔理想, 無家姐咁好, 好難揾學校。

little_yolky 發表於 18-11-6 12:09
唔難揀, 如果我阿女入到, 堅係兩科歷史再加一科, 可能讀地理吧, 一定無人同佢爭  ...
預祝你女順利入讀!
不過你咁快就知你囡中意讀呢幾科?

5tgb    發表於 19-3-11 20:30

little_yolky 發表於 18-11-6 12:22
多謝先, 不過要等考咗呈二再打算, 如果保持到就去馬, 保持唔到就要諗過其他學校了。

佢自己話既:媽咪記得 ...

中意讀中史係好,但係最慘就係個垃圾教育局成日改 syllabus, 無所適從
地理呀囡就中一果時好似話唔係咁好讀

5tgb    發表於 19-3-11 20:30
Joyceyim    發表於 18-11-7 10:18
little_yolky    發表於 18-11-6 12:35

加菲 發表於 18-11-7 12:50
請問上智對申請學生的成績要求是否要達A級 ? (尤其中英數)
因為上年我去銘賢和黃棣珊,校長在簡介會上講明 ...

之前有討論過 :
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3567020&fromuid=760506

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3640359&extra=&page=4

BBCoffee 發表於 18-11-7 19:54
如果個全港次弟高,但英文oral一般, 對比如果oral 非常好,但全港次弟稍遜,咁學校都應該選擇前者吧!! 對嗎?  ...

如果只係用呢兩樣野去決定就唔洗攪咁多野,每個學生用英文oral 10分鐘就走得, 咁咪大部份都係南亞學生? (只以事論事, 絕無種族歧視, 因為語言關係,南亞學生英文oral會強D ) 又或者只依全港次弟去排咪得囉, in 都唔洗5分鐘!
相信呢問題無必然嘅答案, 我覺得會综合所有條件去考慮, 包括學生本身表現, 而到最後只係有90名學生有2nd interview, 全部都會見校長的, 怎樣去定收生排名次序, 我估計就應該由校長去決定。
我覺得其實學生小六嘅成績只係一個小小嘅啟示, 未來中學六年到DSE變數有好多, 小學級一未必DSE會係狀元, 相反小六考唔到級十內, 到中學又可能進步很多, 真的好難講, 正如小女小六同學是一個典型例子, 小六時只是級十外, 但入了上智年年都攞subject prizes, 更考級一, 真的好難估, 我女都話小學果時同佢差不多成績, 真係估佢唔倒。 反而我覺得學校讀書氣氛好重要, 呢一樣野我係我女身上好明顯睇到有改變, 因為佢小一至小六果時都無乜點去緊張自己讀書, 無乜鬥心, 所以成績都係一般, 小六果時只係大約考級廿幾, 但入了上智之後, 改變好大, 好有鬥心, 只係中一上學期考B(其實老帥話差好少就A, 其實係20名內), 之後個個學期都考A, 上年下學期已經級十內。全部都係自發性, 無補習, 我又無迫佢。希望佢可以保持至DSE!

所以小六甄選到最後都唔會係净睇成績, 真係要睇學生本身整體表現, 同埋憑校長經驗揀D有潛質嘅學生, 所以真係好難一概而論。

總之, 去interview就要盡力去表現自己才會有機會被揀選, 祝各想入上智嘅同學好運! 加油!

Cliokohonda    發表於 18-11-13 17:47
YuenBaBa    發表於 18-11-8 22:07
Ktfk    發表於 18-11-8 13:17

Ktfk 發表於 18-11-8 13:39
回覆 ksli312 的帖子自主學習唔等於 hea, 要清楚自己d時間點用,做乜嘢都有個方向同目的

其實咁樣唔單止係讀書方面, 更可以培養小朋友自覺性、自立性, 可以明確認清楚目標, 知道自己方向去努力, 知道想要D乜。長遠對成長、做人好大幫助!

Ktfk    發表於 18-11-10 13:18
YuenBaBa    發表於 18-11-8 22:14

回覆 gigayan 的帖子

係, 星期六校外上堂的, 舊年好似得一、兩個考生
‹ 上一主題|下一主題