用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 09~10 P.1D 家長交流站
樓主: MimiCactus
go

09~10 P.1D 家長交流站 [複製鏈接]

我都想問係未有得買csk 書包, 因我早上送小朋友回校, 發覺大哥哥姐姐,有spi 紅/藍色spi 書包, 大大個學校logo 係中間. 但可能得大size?

原帖由 MimiCactus 於 09-10-7 13:57 發表
到現在為止 CKS 係無自己既SPI書包.   

可否告知"口決", 我阿仔冇講呀.....

原帖由 newfather 於 09-11-23 10:42 發表

距離同路線其實佢地有個口決(個仔早兩日先話番我聽), 所以佢地係明, 不過要分析條題目就有因難(得個 6歲人要做文字題), 所以成日做錯, 不過佢又明喎. ...

請問: 唔係只係背默13? 14都要背?

英文都係背默? 點解我唔知既....

thanks!

原帖由 newfather 於 09-12-9 22:19 發表
謝謝提點, 已成功背默了"火車轟隆隆"果課, 星期六背埋另一課, 星期日背英默

係啦, 真乖仔.
羨慕c.

原帖由 MimiCactus 於 09-12-10 14:29 發表
你個囝囝更乖很背晒其他課文?
我個仔幾難啦.

其實聖, 音, 體, 電, 普 呢幾科, 係未唔太過份唔識, 都唔會唔合格? 當然叻既會高分

普通話oral 說練, 係睇住讀 or 冇得睇, 要同老師對答?
仲有四聲<---我都唔知好知點分, 唔知點同佢溫....
英文oral 又考d咩? 讀 or 對答?

原帖由 MimiCactus 於 10-1-6 14:32 發表
普通話尋晚同囝囝溫四聲, 佢話 “撞”下, 真係比佢激死.
聖經, 等我今晚同囝囝背天主經先.
囝囝成日講亞巴郎故事, 但原來老師無講亞巴郎是信德之父, 亦無講亞巴郎如何得子的故事及點解是信德之父……..可能是小一 ...

仲有今次有加埋listening 同oral, 不能比較 ar. 加上可能份卷深d呢. 最緊要小朋友努力左麻.

我未知阿仔幾多分...要等回家....我地班派左中英數.

另外想知, 盆花係未呢個星期交? thanks!

原帖由 newfather 於 10-1-25 17:00 發表
第一次考試姐, 唔好同測驗比喎

唔記得加s<--我阿仔出現好多次...1分1分咁扣....扣左好多...
抄都抄錯字<--又係出現幾次.....唔底~

阿仔中文的listening 和 oral 分都好差, 再拉低d.....

我地派左數學, 果幾條距離.....慘不忍睹......

原帖由 MimiCactus 於 10-1-26 10:09 發表
我個仔溫書果陣話識啦, 唔溫, 要玩.  考完試又話識晒.  尋晚份英文卷見到好多一分, 兩分緊扣, 一係唔記得加s, 一係唔記加a.  最慘是明明是pig, 都可以寫horse.  份中文的重組句子部份, 抄都抄錯字.  可以一句講晒,  ...

中文錯一題扣3分<---閱讀理解呢, 仔仔亦是扣了.

不過話時話,小朋友要佢地做咁多張紙, 其實都幾多, 佢地集中力有限, 唔好話佢地, 如果我地大人做咁多張紙, 都會有好多錯. 所以完成了, 其實都叻呀!

原帖由 newfather 於 10-1-26 11:15 發表

你地都只係一分一分咁扣丫, 但我個仔中文錯一題扣3分, 錯另一題扣4分, 已經冇左7分, 仲有D林林審審一分兩分咁;

英文同你地大同小異, 又係 "s" 既問題 ...

仔仔班英文老師都係好惡, 係唔係同一個老師? 教埋普通話的.

原帖由 MimiCactus 於 10-2-22 11:57 發表
眨下眼, 緊就過完年啦, 真快……跟住呢個星期六又到家長日啦!
都唔知阿仔今次排位如何, 又怕佢操行分差, 又驚評語寫得唔好 (負面多).
驚果日都唔知點面對班主任?
唉~~  

尋日囝囝同我講今次佢地果班英文 ...

我地班都係只派左英文和數學. 中文和常識唔知幾時有呢~

見學校六月飯單得幾日, 咁係唔係由exam開始, 只要返半日?!?!?!

我都想知, 小一要打2支針?

原帖由 MimiCactus 於 10-5-25 15:57 發表
剛剛見網上post話簽打針通告?  無哪哪打咩針?
下星期考普通話.......考咩呀?  有無高年班家長知?

我地班未派常, 中文又係最差一科. 又係發夢中.....漏標點, 寫錯字(照抄上面), 唔見分數多過你.....

仲有...英文都一樣大意....數公仔...唔係唔識個英文...數錯....嘔血.....

只好自我安慰, 佢唔係唔識, 只你大意.....好過佢真係唔識吖....

原帖由 MimiCactus 於 10-6-23 08:58 發表
尋日幾乎要打仔……中文科唔係唔識, 但成份卷阿仔好似發夢緊, 漏晒標點符號.
全份卷, 正係扣標點已15分…..十五分…..大拿拿唔見左十五分呀!
作句3分一題, 正係句號, 逗號都扣到死啦…….真係被佢激死。  都係怪阿仔 ...

C, 我冇睇內頁, 今晚再check....

原帖由 MimiCactus 於 10-6-29 11:50 發表
窩心提示: 今日買新書, 大家記住 check 晒所有書有無印漏.
特別是電腦書, 今日有幾個家長傾開, 齊齊話電腦書有空白版, 印漏左呀.

阿仔話佢冇獎, 但佢話都好想我地去睇結業禮, 有好多精彩節目喎,有唱歌, 跳舞, 有故事聽.......

原帖由 wensi 於 10-7-6 17:11 發表

今日彩排, 有獎攞個D.

你地問下自己個個有無份啦!

阿仔成績唔多ok, 平均分跌~

阿仔2D呀! 真好, 有人同班!

原帖由 catherinepang 於 10-7-7 15:49 發表
[quote]原帖由 sandylam 於 10-7-7 10:01 發表
阿仔話佢冇獎, 但佢話都好想我地去睇結業禮, 有好多精彩節目喎,有唱歌, 跳舞, 有故事聽.......

亞仔都係冇獎.. ...
‹ 上一主題|下一主題