用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 三大土木工程
go

三大土木工程 [複製鏈接]

工程多數要求phy, chem ,Science + M1 or M2

Poly 土木工程 JS3739 best 5 收22分

UST year 1冇土木工程,要先入JS 5200 best 5 加weighting後大約36分,  https://join.ust.hk/jupas-score/ 按year1 gpa再選
科,有phy , M1 or M2著數d

HKU 都係 year 2 至有civil ...要先入JS6963 大約收23分 好似一定要有phy level 3... M1 or M2可以當一科

讀工程我覺得Phy + M1 or M2係膽,冇得輸

大笨鐘 發表於 20-11-4 11:07
我地都係對土木工程有興趣,初步排 HKU > UST > Poly U or City U。排 HKU 先,因為懶,UST 讀得辛苦 d, ...
全中

大笨鐘 發表於 20-11-8 11:39
請問 poly 定 city 嘅 civil engineering 好 d? Jupas 諗唔掂點排。

真係好睇分數,如果高過21分有phy, M2 UST都好穩入, poly缺點位少但收分同UST差唔多,city好似收18-20分左右

我就唔會放City在 band A, 徐非分數低過20分

我仔經驗係有讀phy, Chem, M2 ..DSE 23分當中有3科Level 5 HKU 有加分

A1 HKU JS 6963 有interview
A2 UST JS 5200 冇interview
A3 Poly JS 3741 Mechanical engineering

之前有BK姊妹提點話一定入到A1..結果真係入到A1

‹ 上一主題|下一主題