用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 深水埗崇真新丁討論區 ( 前輩多多指教 ) ...
樓主: bighinhin
go

深水埗崇真新丁討論區 ( 前輩多多指教 )   [複製鏈接]

7:55 - 3:55pm , 唔多功課

你小朋友 band幾?

以下個人意見希望幫到你認識 TTCA

校內有唔小BAND 1 學生 , 所以好難講實係 BAND 1C 定 BAND 2A , 之前問過BK高人, 以去年 DSE入U率計大約係BAND 1C- BAND 2A... 校內試方面學生表現都好參次 ... eg 每個學科高位分係 9x/100 而低位分係 4x/100 ... 咁反應出如果成績一般就冇人會低分啦....學校堅持用英文教通識有助提升英文水平而呢間學校早會及課堂(中文堂除外)都係全英語, 校長及教職員同學生都係以英語溝通...呢個英語學習環境.... 我作為用家評語係唔覺成績一般, 校風亦算好,校長教師好有heart, 我睇好TTCA未來2年會再升值

我地穿校服去IN既.... 我囝話老師係問一d貼身問題睇學生應對..eg我囝p.5第2次考試呈分3A1B成績但第3次唔呈分考試退步左1A2B1C, 老師就問阿囝原因及解決辦法... 結果係waiting list, 但3月份RANKING 一出就收到offer信... 所以第一批應該收band 1 , waiting list就要等ranking出左再睇名次收...直至收足生為止

我朋不囝囝上年都係相同case

EWSL 發表於 13-12-6 13:58
多謝你的意見, TTCA 是我首選。可吾可以講多小小關於課外活動。

課外活動係一體育一音樂... 我囝在校外學開二胡所以無在學校學, 而體育我囝在學校報足球班... $5xx 半年... 每次有專車由學校車學生去球場 4:15學校開車6:00完, 星期五團契... 課外活動好多選擇,唔驚選唔到

Waiting2007 發表於 13-12-6 16:24
Thank you,hugub.  唉!我囡都一樣,第二次呈分試剛剛派了卷,成績大倒退,得番 1A2B1C

咁你囝囝是 ...

我唔呈分果次 1A2B1C... 第一次呈分3A1B , 第二次及第三次呈分 2A2B.... 都只可以waiting入

自行及直資取錄數據係睇第1,2次呈分.... 叫囡囡in好d啦...加油, 希望明年迎新日見到你囡囡

yy13 發表於 13-12-6 17:09
大家好

我都幫我仔申請左

試左先, 反正第一輪面試後3星期內有結果...waiting就3月才通知... 2a2b未必唔收,  (我地小學係p.5第二次考試呈分 3A1B ) 但我囝p.5張成績表內第三次考試1A2B1C(唔呈分)..我估老師以為係呈分試成績才waiting... ranking出左後即收

yy13 發表於 14-1-9 13:59
好緊張
唔知係明天開始收到信抑或明天先寄出

校長成日話:   

努力做好一切, 結果交給上帝.... You do your best, and God will do the rest

神既恩典夠大家用

Elsamouse 發表於 14-1-9 15:19
好緊張, 應該係明天寄出, 下星期頭收到
想confirm學校是否band 2頭? 入u率如何? ...

獲得大學聯招(第一階段)學位的學生人數超過三成,遠高於全港只有約15%的大學入學率

http://www.ttca.edu.hk/wp-pages/aboutttca/principalsgreeting/principalsletter/2013-2014/1314-1.pdf

Elsamouse 發表於 14-1-10 10:44
係埋算高? 只是不知道它所指大學, 是否包括專上學院, 副學士… 等
你問既問題咁 detail 我建議你直接問基崇校長 [email protected]

校長既離任我都覺得可惜, 但諗深一層學校PLAN既計劃係長遠,短期內唔會有混亂... Ms. Kwan 及 Ms. Ng 應該可以接棒... TTCA既軟硬件都成熟。

提外話, 作為基督徒睇呢間學校一向有神帶領, 當日校長由UCCKE 過黎都係神既旨意, 我就覺得如果神比感動校長去做其它待奉, 祂必有帶領...  不要為明天憂慮

不喜勿插

looking 發表於 14-1-28 14:17
我亦註咗冊,睇到個一刻都感到可惜,但從申請,1 in 面試,註冊都睇到神的恩典,相信神必有祂去帶領

...
我知道校長離任後, 腦內突然有呢隻歌出現... http://www.youtube.com/watch?v=NrqDzRigLDQ 多謝神

憑信 他離別吾珥
因信 全然奉上愛子
憑信 還有人全力抓住天使
羸到祝福 換了名字
憑信 他行近紅海
因信 連潮浪也分開
憑信 曾有人被困於獅子坑內
仍敬拜上帝 發誓至死不改
在某天他下決心圍繞在城外
憑信放聲呼喊 城牆便倒塌下來
又有先知被掳他方常在心裏靜待
仍確信上帝榮耀會回來
憑信 我們懷著憑據
因信 同尋著了應許
憑信能夠發現在世間只是寄居
朝更美家鄉走回去

有信心

7月尾.. 上2星期

唔一定要上...因為要另外收費

estherf 發表於 14-3-2 13:12
各位基宗家長好,本人早兩天綱收到入學通知書,但有一問題想請教,如被編入廣東話班是否只是中文科不用普通 ...
正確, 中文用廣東話, 普通話係普通話教, 其他科用英文教... 校風唔錯 (坦白講 F.1 開始青春期都一定有同學反叛但都屬於情緖小問題, 老師一定會個別處理) , 點解我仍然講校風唔錯因為基崇學生整體係好沌品,校園內真係冇毒品, 黑幫問題...現今社會真係好恐佈名校生都吸毒犯毒,學校有驗毒計劃作防火牆作為家長都放心D...

http://www.dbc.hk/#?channel-c4

基崇校長訪問

校園台 27/2 校園巡禮

以往係7月尾至8月頭共2星期 Bridging course.

Lokyi709 發表於 14-3-17 16:39
請問有無人可以幫忙解答
1)7月份學校會有咩活動?是否有分班試要考?如果去唔到考會點?
2)普教 ...
1. 7月尾至8月頭有2星期bridging course ( 要收費, 家長可自行選擇參加與否) , 8月尾好似有2日迎新 , PS1今年係15/7考, 學校會用黎分班 , 如果唔考學校就唔可以按英文 / 數學程度分班... 只會比其他班你小朋友

2. yes 2班普教中 , 2班英文較強

3. 我囝學開二胡所以無响學校報...學器如果有在外邊學就唔需要在學校再報... 運動我囝學足球, $5XX一個學期(半年), 放學後學校有專車接去球場

Bridging 上2星期, 有 Maths 及 I.S. ... 都係D簡單野
‹ 上一主題|下一主題