用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中之路 - 感謝各EK友一直給力於我
樓主: BNTYA01
go

升中之路 - 感謝各EK友一直給力於我   [複製鏈接]

BNTYA01 發表於 17-3-21 19:07
各直資已大致塵埃落定,恭喜各小朋友已有offer的。而我自己今次過得比較難行少少,二女考過DGS 第一輪 (冇2 ...
黃埔船果幾間唔會差成咁.....呈一考1, 呈二考二無理由4間都唔收, 講真4間總有間會收成績好..... 有冇諗過會唔會係二女面試果part表現得唔夠好呢?  我爬文睇到呢幾間都有收你二女d同學

ivyscyip 發表於 17-3-22 12:33
無論什麼原因唔收都好啦,面試都完了,結果都唔會變(我女成績差不多,但都係唔收!)。每人都有強弱,可 ...
明白你感受... 亦明白面試完結果唔會變, St.Paul 由SPK開始已經要求高
我知道樓主重有2個仔女跟尾要升中所以安慰下佢, 千其唔好睇低自己間小學

BNTYA01 發表於 17-3-24 17:32
咁又唔可話全部以sports入,總有人only 靠academic, 但情況係學校會先收以下priority:
1. 運動超強 (破紀錄 ...
我唔係針對屋邨小學, 不喜勿插

老實講有部份屋邨小學呈分試範圍係避深出淺, 攞高分唔難.... 以數學為例 : 今次呈分試屋邨小學考圓周而名校係考圓周, 速率, 百份比..... 咁fair唔fair? 你係中學校長都會收名校小學啦....
個別例子: 我有朋友囡囡讀屋邨小學考TOP 3 去 in DGS, 個校長好直接話未聽過呢間小學.... 結果佢有幸以waiting list入到另一間名女校直資, 但幾科唔合格成績中下游... 講真當初校長放呢位同學在waiting list係慿過往經驗知道間小學d學生咩程度

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

‹ 上一主題|下一主題