用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人為左5分,家長去受洗?
樓主: siujumpjump
go

有冇人為左5分,家長去受洗?   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+goldvia+於+15-07-02+發表我

原帖由 sissysze 於 15-07-02 發表
風水同信教無衝突架,神父話無問題,風水只係計數
邊位神父竟然會話信風水無問題?教會唔接受信友迷信架播。教區修和聖事小冊子有講明信風水已經犯咗第一誡。

引用:Quote:aw285+發表於+15-7-3+21:53+我都想知

原帖由 SCKnight 於 15-07-04 發表
我都識呢位神父,對佢非常尊重。
裝香俾先人又真係好多神父修女都話ok的,因為只係出於對先人的思念。但千祈唔好裝埋後面土地枝香。

引用:Quote:原帖由+schumacher+於+15-07-05+發表

原帖由 penn_2010 於 15-07-05 發表
點付出法?教會學校及醫院員工全部都有糧出架喎。你試下唔出糧,有冇人去教書呢?呀,不過D神父修女有教會 ...
好多修會D修士修女神父都過住D克己嘅生活架。特別係好多修女佢地個修會好多嘢都好破舊D修女平日好少使錢,情願使錢係D窮人身上。

引用:Quote:原帖由+SCKnight+於+15-07-04+發表作

原帖由 chymama2 於 15-07-14 發表
可以領小朋友去聽道,但何必急於領洗呢?
其實不必爭論。作為公教父母我地一定係覺得幫bb領洗係俾最好嘅嘢佢。非公教父母實覺得咁係無俾子女自由選擇。但係其實子女領洗咗佢都有佢嘅選擇權。因佢地未初領聖體同堅振。到佢地大咗佢地唔肯完成埋入門聖事做父母都迫唔到。就算領埋堅振之後如果佢係都唔肯再返教會,佢一樣有佢嘅自由。當然我地公教父母一定有責任引令子女信主,因為我地有責任傳揚福音,不只對子女,理論上對其他人都要傳揚。

SCKnight    發表於 15-7-15 21:32
‹ 上一主題|下一主題