用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三應該怎樣選科
go

中三應該怎樣選科 [複製鏈接]

我個女都係中三要選科, 我綜合各方意見與各位研究研究, 現分析如下:

1) 選2科與3科
- 大學收生只睇4必修科及2科自選科, 所以讀2科就得
- 如能力可兼顧, 當然可選3科, 好處是到中五可減一科
- 自選科其中一科最好有物理, 化學, 生物或綜合科學, 因為很多大學入學條件必須或最好有選該類修科目才能入讀

2) 如何選科
- 第一必須跟據學生興趣, 因為有興趣才有動力
- 第二再按成績選擇, 因為成績高分就有興趣
- 第三選擇比較容易讀科目, 如chem, bio比較容易最高成績, 中西史比較容易合格
- 第四是將來想讀甚麼, 做甚職業, 如護士一定要讀bio, 工程一定要讀phy..

3) 選修數學M1, M2
- 只有科大會作為一個選修計, 其他大學係唔計(只作bonus mark)

4) 最後選咩科都唔係重點, 最重要是中,英, 數三科, 必須考取有3星以上 (即AL成績要有D以上)

hinhin_ma   TKS  發表於 12-7-16 20:45
foine    發表於 12-7-13 10:28
ANChan59  簡而清  發表於 12-6-20 14:46
菲媽 =^_^=

ANChan59,

" 第二是將來想讀甚麼, 做甚職業, 如護士一定要讀bio, 工程一定要讀phy.."
其實我意思唔係一定要讀才能入讀, 只不過對該科有幫助, 試想:你冇phy底子而入讀工程, 就算first year 的課程有包phy, 但你用一年時間去追讀人地三年既課程就好辛苦, 加上而家好多係 School Base, 要靠成績再爭取想入學科, 所以係有著數的
菲媽 =^_^=

真係要恭喜你, 你囝囝咁有方向, 其實好多中三學生都係蒙豬豬, 一舊雲, 從來冇諗過自己想讀咩科, 將來想做咩, 只顧吃喝玩樂, 我個女就係其中的例子, 所以選科就先放興趣在先law.

每個孩子有唔同特質, 完全明白沒有錯或對, 這個平台就是讓我們分享和討論

囝囝mama  謝謝!!!  發表於 12-3-3 00:08
菲媽 =^_^=

nancyli,

我想只要努力, 每一科合格一定冇問題,  但現在要求是要思考分析不是死背, 要考取高成績就唔容易, 剛剛派左成績表, 老師說各科成績起碼要有4星以上才有機會入大學, 如果唔選有興趣科目讀, 3年流流長, 怎樣捱呢? 不過另一方面看, 興趣是可以陪養的, 中史西史都可以提升語文能力. 都係不錯的選擇.
菲媽 =^_^=
‹ 上一主題|下一主題