用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 高小集中地 (2007)
樓主: Zoey
go

高小集中地 (2007) [複製鏈接]

Zoey,

唔使客氣, 多謝你陪我就真 , 如果唔係實悶死我!

原文章由 Zoey 於 07-11-13 15:03 硐表
菲媽,

我都唔係影左好多相, 好快攪得掂, 妳慢慢啦 .

e 幾日天氣真係好好, 偷得浮生, 妳比左個咁好既 family day 我地, 真係要 妳就真 !
菲媽 =^_^=

桃子,

今個星期六 17/11, 中樂團要不要上堂呀?
菲媽 =^_^=

Hi! fatken2388, 歡迎你,

22考後, 考試不再重複測驗範圍(除數學已有知識外)

至於語文科方面, 要從小打好基本工, 首先要多看課外書, 只要小朋友肯睇書, 甚麼書也樣他們看, 先養成良好閱讀習慣, 這是很重要的!

其次係針對考試, 做補充練習有一定幫助, 有時考試題目會同d練習一樣架!

以我自己為例, 先找出小朋友的弱點, 如經常錯重組句子, 就只好在考試前多做重組句子練習做, 加強信心; 要注意小朋友大多都不喜歡寫太多字, 唯有做練習時不用他寫, 寫下數字, 或當遊戲玩他講出答案, 你又講出答案看誰對. :loveliness:

而普通話考朗讀一課課文, 再加口試, 小一都係問下有關課文簡答, 聽下CD, 通常都冇問題, 如果讀得好, 又機會被挑選入小一二普通話組架! 比心機啦!

聖經仲簡單, 只要明白內容, 通常都係考金句, 多數係連下線, 選擇和填充係ABC, 是最容易既一科.

希望幫到你啦, 有問題大家再研究下!

原文章由 fatken2388 於 07-11-15 08:52 硐表
我是P.1的家長, 想請問:
1.下學期測驗和大考,昰不昰考上下學期全部學過的東西?
2.有效針對中英文考試的讀書方法, 買多些課外補充做?
3.考普通話和聖經的形式昰怎樣?

請指教..... ...
菲媽 =^_^=

桃子,

聽講星期六係太陽能車比賽, 你地有冇比賽呀?

講開中樂比賽, 吳sir話佢地彈得麻麻地, 今個星期又冇得練習, 唔知有冇補堂呢? 只剩下一堂時間, 到時又要靠奇蹟出現!
我對中學部比較有信心, 中學部加油呀!
第一次出擊, 希望奪標而回!

原文章由 桃子 於 07-11-15 11:17 硐表
菲媽,

今個星期不用番中樂, 今個星期六可以休息下喇!
比賽巳經出左演出次序, 我地排第17隊. 希望佢地今次生生性性, 全力以赴, 做到最好.
原來今年中學部都有參加, 希望佢地同樣取得好成績
...
菲媽 =^_^=

sunniema,

唔係bor, 中學組比賽list有中學部個名, 你地係星期日比賽架! sir 話你地得就應該ok, d信心佢地, 一定得既.!

中學一年考幾多次試? 平時多唔多測驗架? 我覺得中學好似輕鬆過小學, 係咪呢?  

講返上次測驗, 小五一定係深左, science 如果冇串下生字就好容易fail. 數學你好似收錯消息 , 今次數學唔太難, 問得好直接, 只要小心d, 就冇問題, 9字頭人數唔小….反而中英都較難.

我都聽聞在放學有輔導課, 但好似唔係班班有, 仲有唔係個個可以留低, 有老師私人補課, 又唔收錢, 都唔錯wor!:

原文章由 sunniema 於 07-11-18 19:54 硐表
菲媽,

Long time no see la!

中學部好似唔參加比賽la, 因比賽日期剛在考試前夕, 而且佢地大部份都休學一年, 點見得人呀!

講開想八卦吓, 今年你地課程是否好深, 考試也好難呀, 聽講數學一班有十多人fail, Science  ...
菲媽 =^_^=

fatken2388,

唔好客氣啦! 大家研究下咋!

[考試會唔會出番測驗出過既野?] 好難講wor, 題目出來出去都係差唔多, 但考試範圍就一定唔會重複.

原文章由 fatken2388 於 07-11-19 09:04 硐表
菲媽, 多謝您的心得

您意思昰,即上學期或下學期考試,也不用考反上次測驗過的東西
菲媽 =^_^=

aprilngly,

歡迎你! 以後多d上來傾下啦! 上到小五係有一定既壓力, 但又不用太緊張, 如果今次測驗成績未如理想, 還有很多時間追, 繼續努力啦!

我都諗緊使唔使考下出面, 但係考邊間好呢?

原文章由 aprilngly 於 07-11-17 21:20 硐表
大家好~ 小兒今年都係五年級~

但係好似越讀越有壓力

請問大家有無兩手準備? 以防不能直升上民中呢?

很擔心呀~
菲媽 =^_^=

abbybear,

其實我都唔係咁清楚  , 我諗你有需要老師先會叫你留低.

原文章由 abbybear 於 07-11-19 10:57 硐表

菲媽,
輔導課請問點樣參加?
菲媽 =^_^=

aprilngly,

我都係剛剛才知道英數不用考試. 個女話中文科考試不用考課文問答題, 係咪真架?

原文章由 aprilngly 於 07-11-22 09:07 硐表
又收到考試時間表la~

但無英數 ge? 係咪英數唔駛考試?

請問大家知唔知呢?
菲媽 =^_^=

Zoey: 你講得冇錯, 我眼見民生近幾年不斷改革, 不斷進步, 現在幼稚園的課程比起以前已經不同了, 學校可算是與時並進!

AidanMaMa,

我知道學校已經在幼稚園和低小開始加強語文訓練, 例如幼稚園和低小開始要寫簡單週記, 從小培養寫作, 打好語文基礎是十分重要的.

除了zoey所講的, 我自己就覺得民生最大優點係民生校風純樸, 學生大多乖巧聽話, 家庭背景也相約, 而同學與同學之間所建立既友誼, 由幼稚園至中學, 實在非常難得, 甚至我們家長很多也成為好朋友 . 想到青少年時期, 最受朋輩影響, 同學就顯得特別重要的了!  

這都是我個人意見, 希望民生中, , 幼都繼續進步, 讓小朋友在一個快樂的環境下成長!:loveliness:

原文章由 Zoey 於 07-11-21 18:50 硐表

AidanMaMa,

不如簡單 d 咁講, 好個人既感覺, 選擇都係基於幾個原因, 包括有直屬中學 (80 % 可直上民中), 若程度 okay, 上回中學不太難;  學校環境好, 活動空間大;  男女校/基督教;  老師有經驗, 感覺得到用心教學 ...
菲媽 =^_^=

老師話不用背問答, !最容易攞分呢part都唔出, 難度又增加左!

講開英作, 我都未睇過佢d作文, 咩都唔知點, 冇咩頭緒? 又話要考試, 都唔知點算?

另外, please check pm.

原文章由 aprilngly 於 07-11-22 09:07 硐表
又收到考試時間表la~

但無英數 ge? 係咪英數唔駛考試?

請問大家知唔知呢?

[ 本文章最後由 菲媽 於 07-11-22 11:48 編輯 ]
菲媽 =^_^=

Zoey,

1/12 剛撞中樂團比賽, 不過今次比賽都冇眼睇 , 所以都可能會去聽簡介會.

原文章由 Zoey 於 07-11-22 12:30 硐表

菲媽,

係呀, 阿女之前都同我講左英數不用考 .

等佢今晚番黎問下中文科係咪唔駛考課文先 ?  

妳 1/12 會去聽中學學位分配那個簡介會嗎? ...
菲媽 =^_^=

crabcrab,

三年級聖經科好似都開始有不供詞填充, 還是下學期開始, 我都唔記得lu , 不過一定未有問答, 好似只會考金句填充, 所以要識背和默, 因為每次考聖經科我地都只係背默左金句就算, 呢科係最容易既一科.

如果GR要串字, 老師一定會派張生字, 但好似四年級先開始, 你留意下啦!

反而常識科就要留意, 三年級開始不供詞填充, 又有問答, 要寫好多生字, 又要識運用, 好似讀多科中文.:

大家都要開始為考試作好準備!
希望小朋友生生性性, 聽教聽話!加油!

原文章由 crabcrab 於 07-11-28 21:44 發表
各位家長:

聖經 - 會供詞嗎?  有問答嗎? 會是什麼形式呢?

GR - 測驗不用"串字", 請問考試要"串字"嗎?

請各位家長幫忙!幫忙!以便溫習!

Thanks & regards ...
菲媽 =^_^=

桃子: 多謝你! 不過今朝我個女唔肯穿校褸 , 話太細件wor, 上年先買咋, 激死我啦,  今朝都只係著左件冷外套, 真係擔心佢會病!  不過佢肥獅大隻, 希望佢頂得順!

原文章由 桃子 於 07-11-27 14:18 發表
明天開始天氣凍喇  各位媽咪和小朋友記住穿多件衫, 好好保重身體呀!
菲媽 =^_^=

Sunniema,

多謝哂! 原來真係有奇蹟出現! 櫈佢地開心, 佢地既努力終於沒有白費! 但佢地有小小失望, 原來佢地目標係銀獎!

今次中學部只係練習左幾堂咋, 數落十堂都冇, 成績已經唔錯啦!  大家繼續努力!

原文章由 sunniema 於 07-12-2 22:26 發表
菲媽,

恭喜哂! 小學中樂團得咗銅獎!
中學部一如所料.........
菲媽 =^_^=

Zoey,

! 你真係勁! 寫左六七張紙, 我寫左小小野咋! 所以好似好多野唔係好明, 有問題咪可以問你law!

其實小朋友都好想升民中, 唔好十五十六啦, 一心一意啦, 大家一齊開開心心行呢條成長路!

你想支持個個人係咪我呀! 唔係唔緊要, 不過都多謝你先!:loveliness:

原文章由 Zoey 於 07-12-2 16:59 發表
聽完講座, 又清楚左少少喇 , 番黎睇下寫左 d 乜野, 原來密密麻麻都寫左六七頁紙 :D !  阿女都好緊張問我聽成點, 我諗佢都好怕自己升唔到, 又驚我聽得唔清楚 .

今日個心十五十六, 因為有補選, 雖然冇我份,  ...
菲媽 =^_^=

Heidi,
等左你既好消息好耐啦! 恭喜哂!
143分真係超高分, 對我地來說係一個奇蹟!

真係值得

幫我鍚佢一啖!

樂理真係幾難, 合格已經非常滿意,:loveliness:  明年我地2月都考樂理, 但係到而家都未教哂, 還未開始做pass paper, 進度係咪慢左小小呢?  

琴老師都提議出年考琴試, zoey, 我地一齊努力! 並肩作戰! 希望一齊順利過渡!

原文章由 Heidi媽 於 07-12-3 20:47 發表
Zoey, 菲媽,

Heidi 都收到 Theory & Piano Exam 的成績啦! Theory just
pass 75 分 only, 而 piano pass with distinction 143.
菲媽 =^_^=

Miffy2,

好耐冇見啦!  幾時約出來聚眾! :loveliness:

今朝你唔駛親自帶囡囡去比賽咩 ,

佢肯參加朗誦比賽已經直得一讚, 我女都沒有勇氣參加,

希望取得好成績!  

原文章由 Miffy2 於 07-12-4 09:42 發表
菲媽/Heide 媽,

好耐都來這兒.. 一入來就好消息不絕.......
恭喜!恭喜! 你們的小朋友取得好成績...

我女今天早上"校際普通話集誦... " 希望順順利利: ...
菲媽 =^_^=

Miffy2,

真替你開心:loveliness: , 你有這種恩賜, 有神的帶領, 一定可以完成!

講開真係好慚愧 , 我覺得自己真係冇咩成長, 靈修又做得唔好, 只係keep 住返團契和祟拜, 亦開始嘗試在團契帶查經.

每次想起你, :loveliness:都會同自己講要以你為榜樣,你是我的鼓勵!

另外, 我地新來那位傳導人, 也會幫我地團契在2008年加入一些訓練元素, 有一系列專題, 我也擔心自己冇能力應付!

原文章由 Miffy2 於 07-12-4 14:23 發表
菲媽/ZOEY,
你們最近霝命如何? 有何進展? 有無需要代祈禱的事項? 記得通知我..

我最會參加教會為期一年的一領二的門徒訓練. 我都心大心細,怕完成不了. 請你們在祈禱中紀念我這事吧..!! ...

[ 本文章最後由 菲媽 於 07-12-4 16:53 編輯 ]
菲媽 =^_^=

Zoey, Miffy2, 桃子, Heidi ,

好呀!   我地好耐冇聚下, 傾下心事!

party zoey 強項, 緊係要zoey出手, 佢辦事大家放心! :loveliness:

Zoey)))))) d諗下去邊!
菲媽 =^_^=
‹ 上一主題|下一主題