用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 亂!!急救!!懷疑是自閉症的(小天使)/可有分享和意見…… ...
go

亂!!急救!!懷疑是自閉症的(小天使)/可有分享和意見…… [複製鏈接]

亂!!急救!!懷疑是自閉症的(小天使)/可有分享和意見……

曾經應為是一個人見人愛,集萬千寵愛在一身的小天使.他同時係我倆的希望...12個月了,他開始跑了.....我們開心不而...小天使慢慢成長到了20個月了.....你開始發現他有別於其他小朋友時,他竟然與我倆沒有眼神的接觸,未能開口講單字,當我們叫他的名字時,沒有回頭回應我們.....這一切一切使我倆開始困惑..他是否……?????如果係….怎麼辦?怎樣面對?
太太每次睇到小天使已往的照片和提及這些問題….眼淚不其然走出來.是因為膽心小天使他將來怎樣照顧自己呢?還是接受唔到呢?...我呢?表面還可以...自己一個的時候...同樣..眼淚不其然走出來了.
今日我見到太太站在我後面,不段飲泣直到哭成淚人,我個心好痛好痛(我終於明白心痛點解),我不能軟弱,因為我知道…..如果連我都哭出來……局面會更難控制……..
我可以點做,點面對,這一切一切疑問都把我壓到透不過氣來 .....
可有分享,醫生介紹,................ 亂!!我們還未幫小天使做評估....where can we reach? How come?

Re: 亂!!急救!!懷疑是自閉症的(小天使)/可有分享和意見……

其實我地上個月已經去過見姑娘喇,我老婆話個姑娘只係寫低D野,然後就叫佢走,個姑娘話會開個小組去硏究,如果有需要就再約醫生,大慨7-8個月喎. 講真係咪每個case都會開個會呀?
我睇過好多資料,其中一個case話,如果係自閉症,醫治的黃金時間係2-3歲,如果還要等7,8個月,又7,8個月...我的BB怎麼辦,我的心情又點樣......所以我都search緊去邊到私人診所做評估,不過呢幾日就好似過得特別耐......

Re: 亂!!急救!!懷疑是自閉症的(小天使)/可有分享和意見……

christinatse, 如果真的評估為自閉傾向BB. 咁我應要去邊,做D咩.....請給我指引

多謝大家的鼓勵和支持,我希今個星期內可以安排到做評估啦.
不過呀仔剛剛發燒入左醫院.......一波未平,一波又起....

Meisuen,
多謝妳的意見. 可唔可以比多少少資料我呢?
例如,現在我應做什麼先呢.自己去協康會排?又或者搵姑娘轉介呢?如果要姑娘轉介又要去邊度D姑娘呢?大慨要排幾耐呀?自己搵私人評估又O唔OK呢?私人又可唔可以去協康排呢?
因為我個仔已經番緊playgroup,咁係咪要quit左去,then去左入學預備班先呢?(for 2歲的幼兒班做準備呢)
唔好意思呀,咁多問題.... , 可能我比較緊張D啦.而我太太又唔識打中文..... .所以樣樣都由我問啦.

Meisuen,
我同協康會聯絡左喇. 不過好似妳講咁,個姑娘話未到兩歲做評估可能未必準,所以佢叫我一個類似playgroup的課程先,個課程可以觀察到個BB係邊處弱d.$唔緊要,最緊要個BB好...   

我不如send個file比妳啦.因為我都唔係好清楚,最緊要係對BB好就得喇....   

Meisuen,
姑娘話呀B未夠兩歲,所以做唔到評估住.但可以安排一D課堂比呀B上吓,佢地都可以藉住個課堂睇到呀B係邊到不足. 不過姑娘覆我都已經成個星期喇,都未通知我有冇堂
其實幾多歲先可以做評估呢 有D人話個B未夠兩歲就做左,但又有人話兩歲前做都未必準...... .
我都好confuse...好唔好同呀仔去私家定等到佢兩歲....
請指教.

Meisuen,
係呀.協康個姑娘話兩歲前好難做評估,就算係都未必準...
.
其實呀B個情況係...佢有需要時就會走過黎拖住你想你抱佢或者要你幫手(e.g.有時想按燈制,又或者有時D玩具唔響等等). 不過佢都會同姐姐玩到架架聲. 同埋每次我地一叫"Where is a Milk",佢就會立即走入房"琴"上張床係到笑同等食.
最大問題係佢到現在(20個月-21個月喇),都未識叫人同應人..... 有時我地十幾次,佢都唔會應我地. 只不過偶然聽到叫DADA... (好depends佢) .
我地都有試過教佢望我,同用手指指東西架,不過佢唔會望我,又好似無用過手指指東西.... ANYWAY,I'll try my best but I felt a bit tired yet....
謝謝!!    

kawai ,
Congratulation!! . 我呀B都去見過姑娘係4月,不過姑娘話要等消息. 如果私家醫生轉介係咪會怏D架?
多謝你的保貴Information.   
‹ 上一主題|下一主題